Sečteno! Julinka dostane od právnické fakulty více než 40 tisíc korun

V předsálí auly se daly koupit věci věnované studenty a pracovníky fakulty.
Fotogalerie: Eva Hrudníková
neděle 20. prosince 2015, 07:30 - Text: Eva Hrudníková

„Osm tisíc osm set poprvé, podruhé… a potřetí.“ Když licitátor dořekl tuto větu, ozval se dlouhý potlesk a bylo jasné, že v historii dobročinných dražeb na olomoucké právnické fakultě padl rekord. Dražbou zážitků vyvrcholil tradiční Vánoční bazar, který se konal v úterý na právnické fakultě. Rekordní byl nakonec i výtěžek celodenní benefice. Organizátorům se podařilo získat 41 213 korun. Peníze dostane rodina sedmnáctiměsíční Julie Šmehlíkové, u které lékaři diagnostikovali rozsáhlý nitrolební nádor.

Už od úterního rána bylo možné v předsálí auly koupit věci věnované studenty a pracovníky fakulty. K mání byly například hrnečky s nápisem na přání, hračky, domácí marmelády, bižuterie, ale i punč a svařené víno. „Bylo hezké, že se zapojila celá fakulta. Každý, kdo přišel, si něco koupil, nebo věnoval peníze do kasičky. Vůbec jsme neočekávali, že by se mohlo vybrat tolik peněz,“ zhodnotila Lucia Madleňáková z katedry správního práva a finančního práva, která byla prostředníkem mezi studenty a vyučujícími.

Večer na burzu navázala dražba devíti zážitků, které věnovali akademici Univerzity Palackého. Vydražit se dala káva s rektorem nebo děkankou práv, francouzská snídaně nebo výlet do pohádky. Největší bitva se nakonec strhla o víkendový pobyt na chatě manželů Tomoszkových, vyučujících na právnické fakultě. Aby ji získala vítězná skupina studentů, musela dát dohromady 8800 korun. Zájemci nakonec za všech devět zážitků utratili 32 650 korun. Celý večer zpestřil vánoční večírek pro studenty a zaměstnance právnické fakulty, který pořádal studentský spolek ELSA. Nesl se ve znamení rozloučení s děkankou Milanou Hrušákovou. V lednu ji totiž končí druhé funkční období.

O adresátovi výnosu dobročinné akce, rozhodli studenti i akademici formou hlasování. „Je to pro nás úžasná zpráva a obrovská pomoc. Ta částka je neuvěřitelná,“ řekla dojatě Petra Šmehlíková, maminka malé Julie. Rodina peníze použije na zaplacení odborného asistenta. Letos v květnu lékaři odhalili u malé Julie rozsáhlý nitrolební nádor – gliom, který leží v neoperabilní oblasti. V důsledku nádoru kompletně přišla o zrak a nemůže dobře polykat. Proto má v žaludku zavedenou sondu PEG k podávání umělé výživy. K tomu pravidelně dojíždí na chemoterapie. „Děkujeme všem - organizátorům, těm co věnovali věci a zážitky, a samozřejmě dárcům. Vážíme si jejich pomoci,“ dodala maminka holčičky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.