Rektor posnídal se studenty práv a prozradil jim i něco ze svého soukromí

S rektorem se v kavárně setkala desítka studentů právnické fakulty.
Foto: Eva Hrudníková
středa 27. dubna 2016, 10:30 - Text: Eva Hrudníková

Čas: 8.30. Místo: kavárna v centru Olomouce. Na stole voňavá káva a křupavé toasty. Kolem stolu desítka studentů právnické fakulty a host rektor Jaroslav Miller. Tentokrát nešlo o žádnou vědeckou besedu, ani se neřešily zásadní problémy. Naopak. Neformální povídání, klid a pohoda to je smyslem akademických snídaní, které pravidelně pořádá vedoucí katedry teorie práva a právních dějin při olomoucké právnické fakultě Kamila Bubelová.

„Máte jedinečnou možnost zkritizovat moji práci a zeptat se mě na cokoli,“ zahájil s úsměvem pondělní setkání rektor. Studenty seznámil se záměrem rozšířit zázemí právnické fakulty, s chystanou institucionální akreditací univerzity nebo je vybídl k zahraničním stážím. „Když jsem byl pracovně ve Švýcarsku, setkal jsem se s řediteli dvou významných institucí – Světové zdravotnické organizace a Mezinárodního červeného kříže. Právě u nich jsou nyní dvě naše studentky práv na stáži. Velmi si je chválili,“ uvedl příklad rektor.

Na přetres poté přišly i filozofické otázky – Co je dobrá škola? Jak proměnit současné vzdělávání od základních škol až po vysoké? S postupem času se přecházelo k čím dál neformálnějším tématům a rektor prozradil i něco ze svého soukromí, mluvil například o studiu svého syna na gymnáziu. Studenti zase neváhali poukázat na problémy, které je na fakultě trápí. Pozorně je při tom poslouchala i děkanka právnické fakulty Zdenka Papoušková, která si setkání u kávy nenechala ujít.

Akademické snídaně pořádá Kamila Bubelová od podzimu roku 2013, vždy během semestru a zhruba jednou měsíčně. Mezi hosty byl již například biochemik Milan Urban z olomoucké lékařské fakulty nebo zástupce přednosty ústavu soudního lékařství a medicínského práva Svatopluk Loyka. S rektorem Jaroslavem Millerem studenti snídali již potřetí. „Pan rektor po absolvování studia začínal jako akademický pracovník na naší katedře teorie práva. Přednášel české právní dějiny. Až potom přešel na filozofickou fakultu,“ vzpomněla Kamila Bubelová.

V pořádání akademických snídaní hodlá pokračovat i na podzim. „Byla bych ráda, kdyby s námi chodili snídat i studenti ostatních fakult,“ vzkázala zájemcům.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.