Rektor nabídl cestu časem za dorozuměním s našimi předky

Téma: Rozuměli bychom našim předkům?
Foto:Velena Mazochová
středa 8. dubna 2015, 11:35 - Text: Velena Mazochová

Cestovat v čase a uvědomit si úskalí, které by přinesla komunikace s našimi předky, nabídl dnes rektor Jaroslav Miller studentům právnické fakulty při první ze svých debat v tomto semestru. 

„Představte si, že se přenesete třeba do roku 1500 do města Chrudim. Myslíte, že byste si rozuměli s lidmi, kteří by tam tehdy po ulicích chodili?“ otevřel Miller inspirativní téma sugestivní otázkou. Značné komunikační potíže by podle něj přitom nepramenily pouze z jazykové bariéry, dané růzností tehdejších dialektů. „Rozuměli byste velmi těžce také proto, že lidé tehdy pod stejnými termíny často rozuměli něco jiného. Znamená to, že byste skutečnost interpretovali úplně jinak,“ zdůraznil Miller.

Svá tvrzení se pokusil doložit na příkladech vybraných termínů z oblasti politického myšlení a naznačil historický vývoj obsahů pojmů národ, svoboda, demokracie nebo revoluce. Připomněl například prvotní význam slova revolutio. „Původně se tento termín používal v astronomii a označoval kruhový pohyb nebeských těles od výchozího bodu zpět. V kontextu politiky tedy označoval něco jiného, než jak jej chápe moderní společnost. Ta se dívá dopředu a věří v pokrok a lepší budoucnost.  Pro předmoderní dobu se naopak vše nejlepší a ideální odehrálo v minulosti a od té doby se situace zhoršovala, přítomnost byla šedivá a budoucnost riziková. Tomu odpovídá i princip revoluce – byly dělány proto, abychom se vrátili k původním hodnotám a restaurovali minulost, která byla z nějakého důvodu opuštěna,“ objasnil Miller.

Debatní formát přednášky otevřel prostor pro diskusi, která se dotkla otázky identifikace s myšlenkou evropanství, problémů spojených s imigrací, prolínání křesťanské a islámské kultury včetně možností integrace. „Kulturních vlivů, kterým Evropa čelí, je víc, ale integrace je možná. Důležité je, jakou její formu zvolíme a jakou těm lidem dáme šanci,“ dodal rektor a nabídl příklad Spojených států amerických. „Americká společnost je založená na imigraci a funguje, byť je složena z Hispánců, muslimů, černochů, anglosaských protestantů a Asiatů,“ zdůraznil rektor.

Zahájení rektorského cyklu patří k aktivitám studentského spolku právnické fakulty Nugis Finem neboli Dost nesmyslům, který usiluje o podporu kritického myšlení a prohloubení právního povědomí studentů i širší veřejnosti.

Dnešní přednášce předcházelo včerejší vystoupení ředitele GrowJob institute a autora bestselleru Konec prokrastinace Petra Ludwiga, zítra se mohou zájemci zapojit do debaty děkanky právnické fakulty a profesorky rodinného práva Milany Hrušákové s ústavní soudkyní Kateřinou Šimáčkovou.  Tématem duelu, který začíná v 15 hodin v ale právnické fakulty, bude problematika střídavé péče v návaznosti na judikaturu Ústavního soudu.

Příští debata Jaroslava Millera se studenty právnické fakulty se uskuteční za dva týdny.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.