První přednáška: očekávání, hrdost, ale i nervozita

Úvodní přednášku z Teorie práva si studenti 1. ročníku vyslechli v aule právnické fakulty.
Foto: Eva Hrudníková
úterý 22. září 2015, 08:00 - Text: Eva Hrudníková

Desítky prváků postávaly už krátce po půl osmé před právnickou fakultou, několik i před aulou. Povídali si, diskutovali o rozvrhu, někteří nervózně přešlapovali. Postupně k nim přibývali další. V pondělí, přesně v osm hodin ráno, totiž třem stovkám nováčků odstartovalo v aule vysokoškolské studium.

Před úvodní přednáškou přivítala studenty děkanka Milana Hrušáková a proděkan Ondrej Hamuľák. „Jsem ráda, že jste si zvolili naši fakultu. A musím říct, že jste si vybrali opravdu dobře. Olomoucká fakulta se již po několik let umísťuje na prvních příčkách různých anket a žebříčků. Jistě víte, že naše škola má svou pověst. Je náročná, hodně náročná, velmi náročná,“ řekla zaplněné aule děkanka. Atmosféru odlehčila i právnickým vtipem. Současně nováčkům popřála, aby jim nadšení, se kterým vstoupili na univerzitu, vydrželo po celou dobu studia. První přednášku z Teorie práva vedl Petr Osina. Studenti z ní odcházeli nejen s množstvím informací, ale i s dárkem. Všichni dostali od fakulty praktický akademický diář.

Hlavním pocitem, na kterém se v aule shodli oslovení prváci, byla nervozita. „Jsem hodně nervózní. Doufám, že mě škola bude bavit a naplňovat,“ svěřila se Žaneta, studentka magisterského oboru. Rodačka z jižních Čech upřednostnila olomoucká práva před brněnskou fakultou sociálních studií. Její kolega David si přijetím na fakultu splnil sen. „O vysoké škole jsem měl už dávno jasno. Jedině práva a jedině v Olomouci,“ řekl hrdě mladý Opavan. Eva z Rýmařova zase dala při výběru univerzity na doporučení svého známého. „S volbou jsem si nechala poradit a jsem ráda, že tu mohu dnes sedět,“ podotkla lehce nervózní Eva, která už se těší, až si mezi kolegy najde kamarády. „Někteří si povídají v malých skupinkách. Já tu zatím nikoho neznám. A to mi trošku vadí,“ dodala.

Že začala výuka, bylo poznat i na chodbách. Studenti vyšších ročníků se srdečně zdravili a současně dobíhali na své zahajovací přednášky, v novém bufetu se tvořila fronta, plné byly také lavičky před fakultou a parkoviště.

Studium na právnické fakultě v pondělí zahájilo 244 posluchačů magisterského programu Právo a právní věda a 49 bakalářského programu Právo ve veřejné správě. V novém akademickém roce se bude na fakultě vzdělávat celkem 1736 studentů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.