Příslib nové tradice na právech: Summer Law School

Jednu z hlavních přednášek vedla Agata Wnukiewicz-Kozłowska z právnické fakulty Vratislavské univerzity.
Foto: Velena Mazochová
neděle 12. července 2015, 09:39 - Text: Velena Mazochová

Více než čtyři desítky účastníků přilákala do Olomouce první Summer Law School, kterou uspořádala olomoucká pobočka sdružení studentů práv ELSA (The European Law Students´ Association) k aktuálním otázkám medicínského práva. Jedinečné příležitosti k interaktivnímu setkání s tuzemskými a zahraničními odborníky využili v uplynulém týdnu studenti z českých a evropských právnických fakult.

Prostřednictvím interaktivních přednášek a diskusí přiblížila letní škola odvětví medicínského práva, v němž se prolíná právo ústavní, trestní nebo občanské. Interaktivní přednášky odborníků z Polska, Slovenska, Arménie a Česka nabídly aktuální diskusní témata, jako jsou euthanasie, domácí porody, očkování, informovaný souhlas nebo definice pojmu lege artis.

Přednášky, diskuse i soudní pitva

Pozvání do Olomouce přijalo téměř třicet studentů evropských právnických fakult z Velké Británie, Řecka, Portugalska, Ukrajiny, Turecka, Španělsko i Arménie.  Jejich řady doplnili posluchači z polských, slovenských maďarských a českých univerzit a hostitelské fakulty. „Naplnili jsme kapacitu, kterou jsme chtěli, pro interaktivní výuku to byl ideální počet účastníků. Vzhledem k ideji Summer Law School bychom víc lidí ani přijmout nemohli,“ potvrdil prezident olomoucké ELSA Daniel Pospíšil.

Součástí programu byla také návštěva Ústavu soudního lékařství a medicínského práva. „Účastníci měli možnost být přítomni soudní pitvě s výkladem v angličtině. Vždy dopoledne navíc probíhala panelová diskuse, do které si studenti připravili vlastní téma k prodiskutování s ostatními,“ upřesnila hlavní organizátorka letní školy a viceprezidentka pořádajícího studentského spolku Hana Štaffová.

Účastníci ocenili také doprovodný program, v jehož rámci si prohlédli hanáckou metropoli, navštívili hrad Bouzov a zúčastnili se bowlingového i národního večera. „Mohli si připravit prezentaci o svém státu a doprovodit ji typickými pochutinami. My jsme účastníkům nabídli tradiční české speciality,“ doplnila Štaffová.

V konkurenci mezinárodních letních škol

První letní škola olomoucké pobočky ELSA obstála v konkurenci narůstajícího počtu podobných mezinárodních setkání, které pravidelně nabízejí přední evropské univerzity. „Zpočátku jsme měli obavy, že mezi nimi Olomouc zanikne. Nakonec jsme získali kvalitní přednášející, studenty i finanční podporu,“ prohlásila s uspokojením Štaffová.

Vydařený průběh akce podle Pospíšila představuje příslib nové tradice. „Jeden ze způsobů, jak univerzitu a fakultu zviditelnit a prezentovat ve světě, je právě pořádání letních škol. Chceme, aby se o nás vědělo a abychom konkurovali ostatním právnickým fakultám,“ zdůraznil Pospíšil.

Podpora fakulty

Letní škola by se podle Pospíšila neobešla bez výrazné finanční, organizátorské a morální podpory právnické fakulty. „Hlavní poděkování patří Veronice a Maximu Tomoszkovi, kteří byli našimi hlavními poradci. Doktor Tomoszek vedl vlastní vlastní panelovou diskusi a pomáhal nám i s organizací,“ uvedl Pospíšil.

První Summer Law School trvala od 5. do 10. července. ELSA jako nezávislá, nepolitická a nezisková organizace sdružuje přes třicet tisíc studentů a mladých právníků z tří stovek fakult ve čtyřiceti evropských zemích. Kromě Olomouce působí v Česku na právnických fakultách v Brně, Plzni a Praze.

Další informace a fotogalerie ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.