Přihlaste se do prestižní právnické soutěže a získejte ceněný údaj do životopisu

Část týmu a jejich koučové, kteří reprezentovali olomouckou právnickou fakultu na zatím posledním VIS Mootu.
Foto: PF UP
neděle 24. dubna 2016, 08:00 - Text: Eva Hrudníková

Poměřili své schopnosti a znalosti například s univerzitním týmem z Austrálie. Podívali se do Hannoveru, Düsseldorfu či do Vídně. Zdokonalili si svou odbornou angličtinu a nakonec získali ceněnou položku do svého životopisu. Tohle všechno stihli za půl roku studenti Právnické fakulty Univerzity Palackého, kteří se přihlásili do prestižní soutěže „Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot“ (VIS Moot) zaměřené na mezinárodní obchod a arbitráže. O své zážitky a zkušenosti z právě skončeného ročníku se podělí se zájemci už v úterý na neformální infoschůzce. Zároveň se už budou moci přihlašovat soutěžící do nového ročníku.

VIS Moot je založený na řešení fiktivního obchodně právního sporu vzniklého ze smluvního vztahu mezi dvěma zahraničními subjekty. Studenti letos rozebírali platnost kupní smlouvy uzavřené mezi vinařem a obchodníkem s vínem. Do zatím posledního ročníků se zapojilo 320 univerzitních týmů z celého světa. „Soutěž začíná už na podzim přípravou právních dokumentů pro žalující i žalovanou stranu a vrcholí na jaře ústním finále před rozhodčím tribunálem ve Vídni. Finále, na které jelo všech tři sta dvacet týmů, má podobu simulovaného soudního procesu. Veškerá komunikace probíhá v angličtině,“ řekla Miluše Hrnčiříková z katedry mezinárodního a evropského práva. Pod jejím vedením se olomoučtí studenti zapojují do tohoto klání již deset let.

Olomouckou právnickou fakultu tentokrát reprezentoval tým ve složení: Anna Veselská, Vojtěch Vaněk, Lenka Shánělová, Lenka Chmielová, Vojtěch Bělka, Anna Pyciaková a poprvé v něm byla i zahraniční studentka Anastasiia Zhemchugova z Ukrajiny. „Využili jsme také pobytu amerického profesora Lawrence Watterse v Olomouci. Jako kouč se podílel na přípravě ústního finále. Týmu také výrazně pomohly zkušenosti studenta Václava Pravdy, který si náročnou soutěž vyzkoušel před dvěma lety,“ shrnula Hrnčiříková.

Soutěž trvá sedm měsíců. Součástí jsou i přípravná kola, letos se konala v Brně, Hannoveru, Praze a Düsseldorfu, a konzultace v renomovaných mezinárodních advokátních kancelářích. Ve vídeňském finále pak reprezentovali Olomouc Vojtěch Vaněk a Anna Veselská. „Soutěž nadmíru splnila moje očekávání. Účast všem doporučuji. Zájemci se musí ale připravit na to, že je to náročná práce, která zabere hodně času. Ale rozhodně stojí zato. Byla to ta nejpraktičtější věc, se kterou jsem se za celé studium na fakultě setkal,“ zhodnotil své zapojení do soutěže Vojtěch Vaněk, student 5. ročníku.

Základní finálová kola jsou každoročně čtyři. „Jako protistrana nám byly letos ve Vídni určeny univerzity z Číny, Austrálie, Istanbulu a USA. Do eliminačního kola postoupilo 64 týmů z 320. Postoupit se nám ještě nepodařilo,“ řekla Hrnčiříková. Podle ní jsou však podstatné i výsledky z přípravných kol. „Víme, že jsme srovnatelní s kvalitními německými a českými fakultami. Úspěch pro nás je, že se naši studenti dokážou připravit na tak náročnou soutěž. Že na finále jedou a jsou rovnocennými partnery.“

Účasti ve VIS Mootu si cení i zaměstnavatelé. „Absolventi s touto poznámkou v životopise vyčnívají. Několik účastníků minulých ročníků pracuje v renomovaných advokátních kancelářích,“ dodala Miluše Hrnčiříková.

Kdo se chce o soutěži dovědět víc, neměl by si nechat ujít úterní schůzku s kouči a soutěžícími. Neformální setkání začíná v 17 hodin v Malém sále 1, v budově B právnické fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.