Při akademické snídani nezkazí chuť k jídlu ani témata z pitevny

Snídaně s docentem Svatoplukem Loykou v Café 87.
Foto: Velena Mazochová
úterý 8. dubna 2014, 07:14 - Text: Velena Mazochová

Příjemný vstup do tohoto týdne si dopřáli studenti z katedry teorie práva a právních dějin, kteří společně posnídali s další zajímavou osobností Univerzity Palackého. Pozvání k rannímu neformálnímu setkání v Café 87 včera přijal zástupce přednosty ústavu soudního lékařství a medicínského práva lékařské fakulty Svatopluk Loyka.

V klidné atmosféře provoněné sázenými vejci, teplými tousty a kávou se prolínaly vybrané otázky soudní praxe, konkrétní medicínské a právní případy, problematika účinnosti prohibice na začátku nedávné metanolové kauzy i osobní vzpomínky a zkušenosti soudního lékaře. Bez ztráty chuti k jídlu přišlo na řadu i téma soudní pitvy.

Soudní pitva jako nejsložitější posudek

„Historky z pitevny jsem vnímal vlastně od dětství. V tehdejších dřevěných domech soudního lékařství a patologie fakultní nemocnice nebyla air-condition, takže když chtěli větrat, museli do pitevny otevřít všechny dveře a okna. Jako děti jsme kolem posedávaly a koukaly dovnitř, měly jsme to skoro jako v koloseu,“ zavzpomínal Loyka.

Soudní pitva patří podle něj k nejdůležitějším a nejsložitějším znaleckým úkonům. „Zvlášť bohatá je její nálezová část. Zahrnuje detailní vyšetření a popis až do posledního mateřského znaménka, vnitřní vyšetření od lebky až po malou pánev i detailní histologické a toxikologické vyšetření,“ popsal Loyka.

Důležitá je pohoda

Akademické snídaně se podle jejich iniciátorky a vedoucí katedry teorie práva a právních dějin Kamily Bubelové konají jednou až dvakrát za měsíc pro patnáct zájemců od loňského podzimu. Hlavním smyslem přitom není vědecká nebo pedagogická debata, ale pohoda a klid nerušeného popovídání při dobré snídani.

 „V dnešní době, kdy většina lidí stále spěchá a má mnoho povinností, někteří rádi uvítáme chvilku klidu. Snídaně nejsou formální a není dán předem žádný scénář, což studentům umožňuje poznat se s pedagogy a vědci osobně a bez ostychu. Často platí, že by se s některými kolegy ani nepotkali nebo neměli odvahu s nimi hovořit,“ zdůraznila Bubelová.

Při posledních předcházejících setkáních studenti například posnídali s právním romanistou Petrem Dostalíkem, s odbornicí na právnickou němčinu Renatou Klčovou, s biochemikem Milanem Urbanem i rektorem Jaroslavem Millerem. „Tady se scházíme jako lidé ‚bez rozdílu šarže a titulu‘, což bylo pěkně vidět třeba na snídani s panem rektorem, který infikoval studenty svou myšlenkou jízdy po Olomouci na kole,“ doplnila Bubelová.

Výběr konkrétního hosta probíhá nejčastěji podle jeho momentálních časových dispozic a chuti na snídani. „Pozvánku vypisuji studentům vždy na webovou nástěnku fakulty a oni se pak přihlašují e-mailem. Byla bych ale ráda, kdyby s námi chodili snídat i studenti a pedagogové ostatních fakult,“ vzkázala Bubelová dalším zájemcům.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.