Právnická fakulta získala akreditaci pro nový obor v anglickém jazyce

Pavel Bureš (vlevo), Václav Stehlík a úzká skupina spolupracovníků mají na úspěšné akreditaci hlavní podíl.
Foto: Eva Hrudníková
pátek 15. ledna 2016, 08:00 - Text: Eva Hrudníková

Nový obor, svým zaměřením v Česku ojedinělý, nabídne zájemcům od příštího akademického roku Právnická fakulta Univerzity Palackého. Ministerstvo školství udělilo akreditaci navazujícímu magisterskému studijnímu oboru International and European Law. Vyučován bude v anglickém jazyce a půjde o prezenční dvouleté studium. Rozhodnutí o akreditaci obdrželo vedení fakulty počátkem ledna.

Získání nové akreditace potvrzuje kvalitu olomouckých práv a je vyvrcholením několikaletého úsilí především pracovníků katedry mezinárodního a evropského práva. „Je to další a velmi významný krok k internacionalizaci fakulty. Studium je určeno zahraničním zájemcům. Věříme, že je přilákáme zajímavostí a jedinečností oboru,“ řekl proděkan pro zahraniční záležitosti Pavel Bureš. Základ studia budou tvořit standardní klíčové předměty týkající se mezinárodního a evropského práva. K tomu se přidá bohatá nabídka volitelných předmětů, které umožní studentům specializaci.

Myšlenka na nový obor je stará zhruba šest let. Nejprve se díky úspěšnému projektu OPVK (Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost) začaly na fakultě vyučovat předměty v angličtině zaměřené na mezinárodní a evropské právo. „Získali jsme tak předmětovou platformu pro vybudování celého oboru. Vlastní žádost o akreditaci jsme pak podávali před rokem,“ uvedl vedoucí katedry mezinárodního a evropského práva Václav Stehlík. Právě on, proděkan Bureš a úzká skupina spolupracovníků mají na úspěšné akreditaci hlavní podíl.

V nabídce studijních oborů se novinka objeví už pro akademický rok 2016/2017. Studium bude placené. „Podmínkou pro přijetí bude minimálně bakalářský titul v oblasti práva nebo příbuzném oboru a jazyková vybavenost. Jako součást přijímacího řízení budeme požadovat doporučení a motivační dopis. Cílíme například na posluchače, kteří tu již studovali v rámci programu Erasmus. Ale obecně je obor otevřený všem zahraničním studentům,“ uvedl Pavel Bureš. Fakulta plánuje i spolupráci se zahraničními univerzitami, a to jak na úrovni studentské, tak pedagogické. „Snažíme se program obohatit o zahraniční experty. Nejdál jsme v jednáních s univerzitou v Talinu,“ doplnil Stehlík.

Akreditaci nového oboru International and European Law získala právnická fakulta do konce roku 2019. V ročníku může studovat maximálně třicet studentů.

Olomoucká fakulta v současnosti již jeden obor v angličtině nabízí. Je také zaměřený na evropské a mezinárodní právo, ale určený doktorandům.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.