Právnická fakulta vybrala tři středoškolské týmy, které vyšle do mezinárodního finále

Simulované soudní jednání si vyzkoušelo osm středoškolských týmů.
Foto: Eva Hrudníková
neděle 8. května 2016, 07:00 - Text: Eva Hrudníková

Právnická fakulta Univerzity Palackého zná tři týmy, které ji budou reprezentovat v mezinárodním finále soutěže Street law moot court competition. O postupujících rozhodlo fakultní kolo, ve kterém poměřilo své schopnosti a znalosti celkem osm středoškolských týmů vedených studenty práv. Mezinárodní finále se letos uskuteční vůbec poprvé a hostit ho bude v polovině května olomoucká fakulta.

Podstatou soutěže je simulované soudní jednání. „V letošním ročníku se zadaný případ týká aktuálního tématu – uprchlictví, respektive poskytování azylu. Vychází z reálné mezinárodní situace,“ řekla garantka soutěže Lucia Madleňáková, z katedry správního práva a finančního práva, která se zabývá i cizineckým právem. Soutěž je určena středoškolským týmům, většinou se přihlašují studenti třetích ročníků gymnázií.

Jejich přípravu mají na starosti studenti právnické fakulty v rámci volitelného předmětu Právo pro každý den 3. „Snažíme se gymnazistům ukázat právnickou profesi ze všech stran. Zpracovávají písemný právní dokument, vyhledávají zdroje a nakonec je čeká simulované jednání v naší soudní síni. Nejtěžší je, že jako kouči musíme předat gymnazistům věcnou stránku tak, aby byla využitelná pro případ,“ přiblížila svou roli Běla Lakomá, studentka 4. ročníku. Právě tým vedený Bělou Lakomou a jejím kolegou Miroslavem Tichým ve fakultním kole uspěl. Skončil druhý a bude Olomouc reprezentovat v mezinárodním finále. „Soudní jednání při fakultním kole se natáčela na video. Výkon tak můžeme zpětně dobře vyhodnotit a ještě před samotným finále něco vylepšit,“ uvedl Miroslav Tichý, který studuje práva také čtvrtým rokem.

Členkou trojčlenného stříbrného týmu z Gymnázia Čajkovského v Olomouci byla Markéta Mičková. „Soutěž jsem využila jako cestu k hledání vysoké školy, na které bych chtěla jednou studovat. Chtěla jsem zjistit, co znamená studovat práva a zda by mě práce právníka bavila,“ řekla gymnazistka Markéta Mičková. Dosavadní zapojení do soutěže maximálně naplnilo její očekávání a utvrdilo ji v tom, že práva budou pro ni správnou volbou stejně jako pro její týmové kolegyně. „Navíc jsme si zdokonalily své rétorické a argumentační dovednosti,“ dodala. Pokud by příští rok nematurovala, určitě by se přihlásila do klání znovu. Časově to ale skloubit nepůjde. Při mezinárodním finále budou jejímu týmu držet palce spolužáci i učitelé.

A jak snažení středoškoláků a jejich koučů viděli soudci – porotci fakultního kola? „Letošní ročník se mi zdál zatím nejkvalitnější a týmy nejvyrovnanější. Líbila se mi jejich struktura argumentů i vystupování. Soutěžící předvedli velmi dobrou znalost případu a velmi dobře reagovali na naše dotazy. Příjemně mě překvapily jejich vyjadřovací schopnosti,“ zhodnotila Madleňáková.

Výsledky fakultního kola:

1. místo (Gymnázium Zlín – Lesní čtvrť) – Eliška Halaštová, Eva Malá, Kateřina Světlíková – kouč Magda Seidelmannová

2. místo (Gymnázium Čajkovského Olomouc) – Eliška Drábková, Eliška Navrátilová, Markéta Mičková – kouč Běla Lakomá, Miroslav Tichý

3. místo (Gymnázium Zlín – Lesní čtvrť) – Filip Svoboda, Matěj Czinege, Marie Talašová – kouč Bohdana Pagáčová

Soutěž Street law moot court competition vznikla na Právnické fakultě Univerzity Palackého v roce 2013 a to z iniciativy studentů předmětu Právo pro každý den. Historicky první mezinárodní finále této soutěže se uskuteční 13. května.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.