Právnická fakulta si nadělila k 25. narozeninám almanach a výstavu fotografií

Almanach pokřtili bývalí děkani Michal Malacka a Milana Hrušáková spolu se současnou děkankou.
Foto: Eva Hrudníková
čtvrtek 15. září 2016, 12:00 - Text: Eva Hrudníková

Netradiční prohlídka fakulty, poděkování bývalým děkanům a dlouholetým zaměstnancům, almanach pokřtěný šampaňským a retrospektivní výstava fotografií. Tak slavila právnická fakulta 25. výročí svého obnovení.

Neformální narozeninovou oslavu fakulta spojila s Absolventským setkáním Univerzity Palackého. „Jsem velmi ráda, že jste si udělali čas a že jsme se tu sešli. Fakultu totiž dělali a dělají lidé. Sami se dnes můžete přesvědčit, kam se za pětadvacet let posunula. I když je fakulta instituce a může to znít divně, přeji jí hlavně zdraví – zdravé lidi, ale i zdravé prostředí jak uvnitř fakulty a univerzity, tak i v rámci celého vysokého školství. A samozřejmě spoustu dalších úspěšných let,“ řekla děkanka Zdenka Papoušková při setkání v předsálí auly. Mezi hosty byli absolventi, zaměstnanci a studenti. Děkanka také poděkovala čtyřem zaměstnankyním – Dalimile Gadasové, Evě Grulichové, Miluši Haitmanové a Janě Zapletalové, které na fakultě pracují od jejího obnovení v roce 1991.

Tři kmotři almanachu

Hosté narozeninového setkání dostali drobné dárky a také právě vydaný almanach. Ten na sto stranách přibližuje dění na fakultě a shrnuje její historické mezníky. Každý absolvent olomouckých práv v něm navíc najde i své jméno. Almanach pokřtili bývalí děkani Michal Malacka a Milana Hrušáková spolu se současnou děkankou.

Zdenka Papoušková v rámci setkání také zahájila výstavu fotografií. Na 130 snímků posbíraných v nejrůznějších archivech a od pamětníků připomíná důležité okamžiky ve vývoji fakulty. „Nejsou to žádné profesionální snímky, avšak obsahová hodnota vybraných fotografií je pro nás obrovská,“ upřesnila děkanka. Výstava zůstane v předsálí auly instalovaná po celý zimní semestr.

Prohlídka s indexem

Část „narozeninového“ programu připravili studenti. Absolventi díky nim mohli zažít netradiční prohlídku fakulty. Se speciálními indexy obcházeli stanoviště, kde se při plnění úkolů vraceli do studentských let. „Je to výborný nápad. Dobře jsem se bavil. I klauzuru jsem dal. Jen bych potřeboval víc času, abych stihl vše obejít,“ zhodnotil jeden z absolventů a mával v ruce modrým indexem.

Mapa zavedla absolventy například do fakultní knihovny, auly, Studentské právní poradny nebo do kanceláře Kamily Bubelové, vedoucí katedry teorie práva a právních dějin, kde řešili fragment z římského práva. „Chtěla jsem lidem z praxe ukázat, že římské právo nezapomněli. A také že praxe podpořila jejich schopnost poradit si s neznámým textem,“ vysvětlila Kamila Bubelová. S potěšením některým zapsala do indexu A.

Sbírat „absolventské“ kredity vyrazil se svými spolužáky i Kamil Andree, který promoval v roce 1996, a stal se tak jedním z prvních absolventů obnovené fakulty. „Přišel jsem hlavně za kamarády a také se podívat na svou školu. Jsem mile překvapen, kam se posunula. Kdybych mohl, rád bych si studium se svými kolegy v nových podmínkách zopakoval,“ řekl Kamil Andree a s nostalgií listoval starými katalogizačními lístky v knihovně.

Hosté také mohli v „narozeninový“ den vydražit umělecká díla věnovaná studenty, pedagogy a příznivci, a podpořit tak studentské spolky. Z aukce vyšli úspěšně například Pavel Sladký, zástupce velvyslankyně České republiky v Bratislavě, nebo Tomáš Gawron, který pracuje jako výkonný ředitel právního úseku České televize.

O obnovení Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci rozhodl univerzitní akademický senát v lednu 1991, a to na návrh tehdejšího rektora Josefa Jařaba. Přijatí uchazeči začali studovat v září 1991. V prvním ročníku bylo 60 posluchačů. Pro srovnání v právě začínajícím akademickém roce 2016/2017 nastoupí do prvního ročníku oboru Právo na 270 studentů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.