Právnická fakulta se poprvé otevře také nejstarším posluchačům

Ilustrační foto: Velena Mazochová
čtvrtek 16. července 2015, 09:32 - Text: Velena Mazochová

Na ochranu práv jednotlivce v jeho každodenním životě se zaměří kurzy pro studenty univerzity třetího věku, které od příštího akademického roku poprvé otevře právnická fakulta. Záměrem je přispět k orientaci ve většině právních odvětví a k prohloubení právního vědomí seniorů. 

Připadá vám, že v tomto státě neexistuje spravedlnost a že se nedomůžete svého práva? Vykrádají vám každou zimu chatu a vy nevíte, zda si tam můžete nainstalovat samostříl? Bojíte se vlny přistěhovalců a Evropská unie je podle vás pouze přítěž? Odpovědi na tyto a další otázky jsou připraveny pro zájemce o nový specializovaný běh právnické fakulty Ochrana jednotlivce a jeho práv. 

Kurz bude obsahovat pohled do téměř všech právních odvětví včetně právních dějin či základů teorie práva. „Právo je v našem každodenním životě, ať už si to přejeme, či ne. Je proto zásadní umět se v něm dobře a efektivně pohybovat. Naučit tento pohyb posluchače univerzity třetího věku je naším cílem,“ objasnila Lucia Madleňáková, která bude mí na starosti organizační zajištění a výuku seniorů si sama také vyzkouší. 

Právnická fakulta se podle ní stále více otevírá světu a zároveň si je vědoma své úlohy při zvyšování právního vědomí neprávníků. „Zapojujeme se již do všech popularizačních aktivit na univerzitě, ale univerzita třetího věku nám zatím k dokonalosti chyběla,“ dodala Madleňáková.

Vstupem právnické fakulty do vzdělávacích programů pro seniory se završila nabídka specializovaných běhů univerzity třetího věku, které nyní připravuje všech osm fakult Univerzity Palackého. Nejstarší studenti si z ní mohou vybírat po absolvování prvního ročníku studia.

Univerzita třetího věku při Univerzitě Palackého vznikla v roce 1986 a je nejstarší institucí svého druhu v Česku. Pestrá nabídka edukačních aktivit pro seniory zahrnuje klasické formy vzdělávání, aktivizační programy zaměřené na zdravý životní styl ve vyšším věku i animační aktivity určené věkové kategorii nad padesát let. Standardní délka studia trvá tři roky.

Bližší informace o studiu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.