Právnická fakulta pořádá odborný workshop k mediaci. Letos již podruhé

Březnový „Kulatý stůl k mediaci“ přilákal pětadvacet odborníků.
Foto: Eva Hrudníková
pondělí 13. června 2016, 13:00 - Text: Eva Hrudníková

Olomouc se tento týden opět stane místem s největší koncentrací odborníků na mediaci – metodu mimosoudního řešení sporů v Česku. A to díky odbornému workshopu, který pořádá Právnická fakulta Univerzity Palackého. Cílem akce je pokračovat v multidisciplinární diskuzi nad možnostmi rozvoje mediace v podmínkách České republiky.

„Podobné pracovní setkání se na fakultě uskutečnilo již před třemi měsíci a jeho účastníci se shodli na potřebě pokračovat v započaté práci,“ řekla za pořadatele Lenka Holá z katedry politologie a společenských věd právnické fakulty. Význam čtvrteční akce podtrhuje i skutečnost, že tentokrát se na přípravě podílelo Ministerstvo spravedlnosti ČR, Asociace mediátorů ČR a Česká advokátní komora.

Workshop navazuje na výstupy z třetího ročníku mezinárodní vědecké konference „Mediace 2015. Reflexe a výzvy“ a z březnového prvního „Kulatého stolu k mediaci“. „Mediace jako metoda řešení sporů si zaslouží mnohem větší propagaci. Je potřeba sjednotit výklad zákona o mediaci. Chybí metodika jak pro zapsané mediátory, tak pro soudy. Nejasno máme v požadavcích na mediátory. Vyřešena není ani otázka vzdělávání,“ shrnula hlavní problémy Lenka Holá a dodala: „Nyní budeme hledat a diskutovat především jejich řešení se zaměřením na legislativní a systémová opatření.“

Na workshopu se setkávají odborníci z praxe a zástupci významných institucí. „Velmi oceňuji tyto pracovní schůzky. Sdílení informací a okamžité reakce jsou pro vyřešení problémů velmi cenné,“ uvedla Anna Márová, advokátka a zapsaná mediátorka, která na březnovém setkání reprezentovala Českou advokátní komoru.

„Kulatý stůl k mediaci 2“ se uskuteční v prostorách právnické fakulty 16. června od 10 do 16 hodin a bude mít interaktivní formu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.