Právnická fakulta má za sebou historicky první habilitační řízení

Filip Melzer přednesl svou habilitační přednášku na zasedání vědecké rady začátkem listopadu.
Foto: Eva Hrudníková
pondělí 23. listopadu 2015, 14:00 - Text: Eva Hrudníková

„Habilitační komise se tajným hlasováním usnesla na tom, že uchazeč má být jmenován docentem.“ Vůbec poprvé zazněla tato věta na olomoucké právnické fakultě začátkem listopadu, po čtyřiadvaceti letech od jejího obnovení. Historicky první habilitační řízení úspěšně absolvoval Filip Melzer v oboru Občanské právo. Návrh na jeho jmenování docentem již děkanka práv předložila rektorovi.

Právnická fakulta obdržela poprvé akreditaci pro habilitační řízení vloni na podzim. „Když jsem před svým druhým funkčním obdobím pronášela slib, že fakulta za mého vedení získá akreditaci a vyprodukujeme prvního docenta, byla jsem mírně nejistá, zda se mi to podaří. Byl to můj nejvyšší cíl. Osobně se mi splnil sen,“ neskrývala radost děkanka Milana Hrušáková. Díky habilitaci se podle ní práva stala zcela plnohodnotnou a úspěšnou fakultou.

Prvním, kdo si podal žádost o habilitační řízení na olomouckých právech, byl Filip Melzer. Na fakultě působí na katedře soukromého práva a civilního procesu. „V posledních letech se zde uskutečnily významné změny. Olomoucká právnická fakulta se stala prestižním místem výuky soukromého práva. Jsem rád, že jsem mohl habilitovat právě zde,“ uvedl Melzer. Být prvním, kdo úspěšně habilitoval na Právnické fakultě Univerzity Palackého, je pro něj obrovská čest. Mimochodem, Filip Melzer již jedno profesní prvenství na svém kontě má. V minulosti se stal prvním asistentem soudce na Nejvyšším správním soudě.

Svou habilitační práci nazval Právní jednání podle nového občanského zákoníku. Oponenti o ní mluvili jako o nadstandardní práci s velkým přínosem pro českou civilistiku a jako o díle vyzrávající vědecké osobnosti. Habilitační komise potom dospěla k závěru, že předložená práce splňuje požadavky na práci tohoto druhu, dokonce je i převyšuje.

Vědecká rada právnické fakulty si Melzerovu habilitační přednášku vyslechla na svém listopadovém zasedání. Poté členové rady tajným hlasováním rozhodli, že Filip Melzer má být jmenován docentem. Děkance doporučili předložit tento návrh rektorovi. „Pokud nedojde k nějaké neočekávané události, měl by rektor našeho prvního docenta slavnostně jmenovat počátkem prosince,“ upřesnila děkanka. Na zasedání vědecké rady došlo k „historické kuriozitě“. Mezi těmi, kdo gratulovali prvnímu docentovi práv habilitovanému v Olomouci, byl i profesor Eduard Vlček – historicky první docent habilitovaný na brněnských právech.

Oprávnění pro habilitaci v oboru Občanské právo vyprší fakultě na podzim roku 2018, samozřejmostí bude snaha o její prodloužení. „Filip Melzer nasadil svým následovníkům hodně vysokou laťku. Odhaduji, že další návrh na zahájení habilitačního řízení dostaneme na jaře. Kromě toho mě již kontaktovali dva akademičtí pracovníci z jiných univerzit, kteří by měli zájem získat titul docent právě u nás,“ naznačila děkanka. Současně předpokládá, že fakulta v blízké době získá akreditaci pro další dva obory.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.