Právnická fakulta dosáhla na prestižní grant Evropské komise

Koordinátorem úspěšné grantové přihlášky byl Václav Stehlík z katedry mezinárodního a evropského práva.
Foto: Eva Hrudníková
sobota 3. října 2015, 08:00 - Text: Eva Hrudníková

Ocenění a současně i motivaci pro další práci. Tak lze vnímat prestižní grant Jean Monnet Chair, který letos získala Právnická fakulta Univerzity Palackého. V oboru práva jako jediná v Česku. Koordinátorem úspěšné přihlášky byl Václav Stehlík z katedry mezinárodního a evropského práva. Grant například umožní fakultě zavádění nových volitelných předmětů, podpoří výzkumy v oblasti evropské integrace nebo pomůže pořádat workshopy a konference.

„Udělení grantu vnímám jako úspěch a ohodnocení práce v oboru evropského práva na naší fakultě za posledních patnáct let. Současně je to i závazek co do kvality výuky a dalšího výzkumu,“ řekl Stehlík. Podle něj byl úspěch projektu závislý nejen na kvalitě záměru a preciznosti přihlášky, ale i na složení realizačního týmu. „Jsem rád, že se mnou spolupracovalo kromě interních odborníků i několik externistů včetně zástupců ministerstva zahraničí, Nejvyššího soudu České republiky, Evropského parlamentu či Soudního dvora Evropské unie. Jsem vděčný za pomoc kolegů z katedry, zejména pak Ondreji Hamuľákovi,“ zhodnotil Stehlík.

Fakultní grantová přihláška adresovaná Evropské komisi měla i s přílohami více než sto stran. Celkem se o podporu komise ucházelo 611 projektů z celého světa, uspělo pouze 129. Podpora trvá tři roky. Zapojení do „elitního klubu“ nositelů Jean Monnet Chair je ale trvalé.

Úspěch v oblasti evropského práva není na olomoucké fakultě ojedinělý. V roce 1997 se podařilo získat tento grant, vůbec první pro práva v Česku, Naděždě Šiškové. Po jednom Jean Monnet Chair mají pražská fakulta, dosáhla na něj před sedmi lety, a brněnská pak v roce 1999.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.