Právnická fakulta chystá reorganizaci kateder

Ilustrační foto: Pavel Konečný
úterý 18. března 2014, 07:29 - Text: Velena Mazochová

Optimalizovat strukturu kateder tak, aby odpovídala skladbě výuky a personálnímu zajištění, je cílem vnitřní reorganizace, kterou připravuje vedení právnické fakulty. Sníží se také počet proděkanů.

Původní počet deseti kateder se sníží na osm. „Dílčí reorganizace je vyústěním dlouhodobé diskuse na mnoha úrovních fakulty,“ uvedla děkanka Milana Hrušáková.

Současnou strukturu kateder považuje vedení fakulty za nevyrovnanou vinou řady dílčích změn, k nimž došlo v posledních letech. Neodpovídá skladbě studijních programů, zejména nové podobě magisterského studijního programu Právo a právní věda.

Nové katedry

„Zároveň vycházíme vstříc požadavku na vytvoření katedry soukromého práva v návaznosti na rekodifikaci nového občanského zákoníku,“ doplnil proděkan Filip Dienstbier.

Nově vznikne katedra soukromého práva s garancí oborů občanské právo hmotné, civilní proces, pracovní právo, korporační právo a rodinné právo.

Vytvoří se také katedra mezinárodního práva a práva evropského, která bude garantem oborů mezinárodní právo veřejné, mezinárodní právo soukromé a evropské právo.

Nová bude i katedra veřejného práva s garancí oborů správní právo, finanční právo, právo životního prostředí, právo sociálního zabezpečení.

Počítá se také s přesunutím výuky ekonomických disciplín, kterou bude zajišťovat katedra politologie a společenských věd. Ostatní katedry by měly zůstat zachovány v původní podobě včetně názvu. Výjimkou bude pouze katedra ústavního práva – mezinárodní právo veřejné bude z jejího názvu vypuštěno.

Výběrové řízení do srpna

Změna schválena akademickým senátem fakulty by měla proběhnout nejpozději do zahájení akademického roku 2014/2015. „Místa vedoucích pracovníků nově vzniklých kateder budou obsazena na základě výběrového řízení nejpozději do konce srpna tohoto roku. Změny musí být samozřejmě ještě projednány a schváleny jako novela Statutu Právnické fakulty Univerzity Palackého,“ doplnil Dienstbier.

Do konce letního semestru plánuje vedení fakulty také změnu na proděkanských postech. Z osobních důvodů ve své funkci proděkana končí Filip Ščerba. „Jeho agenda bude rozdělena mezi ostatní proděkany, a jejich počet se tak sníží z šesti na pět,“ upřesnila děkanka Hrušáková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.