Podzimní přednášky Science Café se dotknou uprchlické krize

První přednáška je nazvaná Islámský stát: nový totalitní režim?.
Repro: PF UP
pondělí 19. října 2015, 14:47 - Text: Eva Hrudníková

Jsou oblíbené. Jsou aktuální. A jsou tu znovu. Právnická fakulta i v zimním semestru pokračuje s popularizačními přednáškami Science Café. Podzimní cyklus tentokrát propojuje téma Jiný pohled na uprchlickou krizi. První přednáška pro širokou veřejnost se uskuteční už v úterý večer v olomoucké kavárně Bistrá kráva. Spolupořadatelem je studentský spolek ELSA.

„Téma série přednáškových večerů jsme zvolili v reflexi na současné dění. Také se snažíme, aby obsah i forma byly přitažlivé pro laickou veřejnost,“ řekla koordinátorka Lucia Madleňáková. Jako první vystoupí v kavárně Ondřej Filipec z katedry politologie a společenských věd právnické fakulty. Svou přednášku nazval Islámský stát: nový totalitní režim?. V úterý od 19 hodin se pokusí odpověď na otázky: Co stálo za vznikem Islámského státu? Jak vypadá jeho politický systém a ideologie? nebo Zda můžeme zařadit Islámský stát mezi totalitní režimy, jako je např. Severní Korea nebo nacistické Německo?

Podzimní cyklus Science Café se bude skládat ze tří přednášek. Další dvě jsou na programu 10. a 24. listopadu, vždy od 19 hodin v Bistré krávě. V pořadí druhý přednáškový večer bude v režii dvojice Martin Faix a Ondřej Sváček, odborných asistentů z katedry mezinárodního a evropského práva. Zájemcům přiblíží úlohu mezinárodního společenství v uprchlické krizi. Sérii pak zakončí Maxim Tomoszek z katedry ústavního práva, který nastíní možnosti řešení současného dění prostřednictvím právních klinik.

Vzhledem k omezené kapacitě kavárny si zájemci musí rezervovat místa předem na facebooku Bistré krávy. Pokud se někdo do kavárny nedostane nebo mu termín nevyhovuje, o zajímavé informace a názory nepřijde. Podzimní přednášky si bude možné kdykoli pustit na SlidesLive.

Na téma uprchlické krize se bude tento týden na právnické fakultě debatovat i ve středu. Studentský spolek Nugis Finem připravil diskusi o vlivu médií na současnou krizi. V aule fakulty se od 18 hodin potkají šéfredaktor Respektu Erik Tabery a Michal Bartoň z katedry ústavního práva.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.