Oprava mauzolea začne za rok

Tomáš Vachutka před mauzoleem padlých z Balkánu.
Foto: Pavel Konečný
neděle 20. ledna 2013, 09:00 - Text: Velena Mazochová

Snahy o důstojné obnovení zdevastovaného jihoslovanského mauzolea v Bezručových sadech získaly další reálné obrysy. Rada města Olomouce rozhodla o tom, že se první etapa komplexních oprav památkově chráněného objektu rozběhne na začátku příštího roku. Posluchač právnické fakulty Tomáš Vachutka, který si alarmující stav památníku vybral jako téma své loňské seminární práce, kroky magistrátu uvítal.

„Snažil jsem se dát podnět k důkladnému zvážení stavu mauzolea a přispět k vyřešení této neudržitelné situace. Velice mne proto těší, že se s obnovou začíná reálně počítat a přeji magistrátu, aby se jim podařila dotáhnout až do konce,“ uvedl Vachutka.

Pomohla i slovinská velvyslankyně

Mauzoleum začalo chátrat už na konci první republiky, nacisté dokonce uvažovali o jeho zbourání. Ani po druhé světové válce nebyly mezinárodní vztahy nijak ideální, a když se v devadesátých letech Jugoslávie rozpadla, zkomplikovalo se to definitivně. Vachutkova seminární práce odhalila rozpory současného stavu mauzolea se zákonnou normou právní ochrany hrobů a lidských ostatků a za klíčový problém označila nevyjasněnost vlastnických vztahů. Na jaře loňského roku, kdy Vachutka se svými poznatky seznámil pracovníky olomouckého magistrátu, radnice dospěla ke stejnému závěru a na své úřední desce vyvěsila Výzvu neznámému vlastníkovi.

Poté, co se na výzvu nikdo nepřihlásil, byla k okresnímu soudu podána určovací žaloba, jejímž cílem je získat soudní povolení k zapsání objektu jako majetku města do katastru nemovitostí. „Očekáváme, že soudní projednání proběhne bez problémů. Díky velvyslankyni Slovinska se nám podařilo získat vyjádření všech nástupnických států, které s tímto řešením souhlasí“ informoval náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Tři etapy rekonstrukce

Oprava mauzolea je podle rozhodnutí rady města rozdělena do tří etap, které budou v letech 2014 až 2015 postupovat v závislosti na dostupných finančních prostředcích. Podle Šnevajse má město přislíbenu dotaci ministerstva obrany a Olomouckého kraje. Po získání pravomocného soudního rozhodnutí chce o podporu požádat i nástupnické státy bývalé Jugoslávie.

„V první fázi plánujeme rekonstrukci vstupního schodiště a terasy. Následovat bude oprava nadzemní části, střechy a vnějšího pláště objektu. Třetí etapa zahrnuje opravu krypty, kde jsou uloženy ostatky třinácti set obětí z první světové války,“ popsal Šnevajs.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.