Olomoučtí studenti přivezli bronz z mezinárodní soutěže v římském právu

Olomouckou fakultu reprezentoval v Trnavě tým ve složení Miroslav Němec, Vendula Kříženecká a Markéta Kokešová.
Foto: Eva Hrudníková
čtvrtek 5. května 2016, 07:30 - Text: Eva Hrudníková

S třetím místem se vrátili reprezentanti olomoucké právnické fakulty z česko-slovenského finále soutěže v římskoprávním moot courtu. V Trnavě řešilo simulovaný soudní spor sedm nejlepších týmů ze všech českých a slovenských právnických fakult. Olomoučtí studenti 1. ročníku - Miroslav Němec, Vendula Kříženecká a Markéta Kokešová - tentokrát nestačili na soupeře z Prahy a Brna.

I když olomoucký tým neobhájil loňské vítězství svých předchůdců, třetí místo je velmi dobrý výsledek. „Vysoce si cením už samotnou aktivitu studentů, kteří nad rámec svých povinností a ve volném čase studovali římské právo více do hloubky, než jak je to možné jen při výuce,“ řekla Kamila Bubelová, vedoucí katedry teorie práva a právních dějin, která zasedla v porotě fakultního kola soutěže.

Pořadatelé česko-slovenského finále si pro soutěžící připravili komplikovaný fragment z oblasti dědického a obligačního římského práva. Spor studenti nejprve zpracovávali písemně. Potom je čekala ústní obhajoba a otázky poroty. „Vzhledem k tomu, jak těžký byl v mezinárodním finále fragment, a také k tomu, že týmy letošních vítězů a stříbrných měly ve svém středu starší studenty, byli vlastně naši prváci nejlepší mezi začínajícími právníky,“ zhodnotila Kamila Bubelová s tím, že požádá vedení fakulty o přiznání mimořádného stipendia pro všechny tři studenty.

Bronzový tým si první soutěžní zkušenosti velmi cení. „Byl to náš první moot court, ale věříme, že určitě ne poslední. Ocenil jsem možnost setkat se s kolegy z jiných fakult,“ řekl Miroslav Němec. Se svou týmovou kolegyní Vendulou Kříženeckou se shodli, že vedle teoretických znalostí byly důležité argumentační schopnosti a týmová souhra.

Česko-slovenskému finále předcházela dvě fakultní kola. O postup letos bojovalo sedm přihlášených týmů, tři nejlepší se pak potkaly ve fakultním finále. „Porota to v letošním roce rozhodně neměla jednoduché. Bylo velmi těžké vybrat ty, kteří pojedou reprezentovat do Trnavy. Týmy byly vyrovnané,“ zhodnotila Silvie Flajzarová viceprezidentka pro akademické aktivity studentského spolku ELSA Olomouc a hlavní organizátorka fakultního kola. O pořadí mezi olomouckými týmy rozhodovala porota složená ze dvou akademických pracovníků z katedry teorie práva a právních dějin, Kamily Bubelové a Petra Dostalíka, dvou členek loňského vítězného týmu a za pořadatele hodnotila výkony Silvie Flajzarová.

Výsledky fakultního kola: 

1. tým: Miroslav Němec, Vendula Kříženecká a Markéta Kokešová

2. tým: Adam Chládek, Radka Kučerová, Lucie Černá

3. tým: Eva Horňáková, Tomáš Haltmar, Michaela Marečková 

Soutěž v římskoprávním moot courtu má nejdelší tradici na olomoucké fakultě. Koná se tu již od roku 2009. O čtyři roky později si fakultní kola začaly pořádat i další právnické fakulty. Mezinárodní soupeření umožnila až spolupráce s ELSA. Zahajovací ročník česko-slovenské soutěže se konal v Olomouci v roce 2013. Letošní finále uspořádala trnavská právnická fakulta na konci dubna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.