Olomoučtí studenti práv zazářili v česko‑slovenské konkurenci

Úspěšní reprezentanti olomoucké právnické fakulty Tereza Mimrová a David Kopal.
Foto: Velena Mazochová
sobota 21. září 2013, 09:09 - Text: Velena Mazochová

Studenti Tereza Mimrová a David Kopal získali první a třetí místo v letošní česko-slovenské studentské vědecké soutěži odborných prací. Závěrečné ústní obhajoby hostila v uplynulých dvou dnech olomoucká právnická fakulta.

Olomoučtí studenti uspěli v silné konkurenci více než padesáti soutěžících z českých a slovenských právnických fakult, kteří změřili síly v sedmi soutěžních sekcích. Tři nejlepší práce byly v každé kategorii oceněny diplomem a mimořádným stipendiem ve výši dvacet, deset a pět tisíc korun.

Úspěšné aplikace

Studentka čtvrtého ročníku Tereza Mimrová zvítězila s prací Svěřenský fond jako efektivní nástroj ochrany majetku před věřiteli v sekci soukromého práva. Bylo do ní přihlášeno dvanáct soutěžících. O první místo se rozdělila se studentem Západočeské univerzity v Plzni Janem Novákem.

„Téma mne zaujalo už ve třetím ročníku v rámci předmětu Smluvní právo a chtěla bych jej zpracovat i pro diplomovou práci,“ vysvětlila volbu tématu Mimrová. „Mám velkou radost, je to výborný pocit, ale ještě si to pořádně neuvědomuju,“ dodala s úsměvem.

Podle člena dílčí hodnotící komise Jindřicha Psutky ze Západočeské univerzity podala olomoucká studentka při ústní obhajobě velmi dobrý výkon a komise ocenila i volbu aktuálního tématu. „Dokázala v něm najít řadu problémů, které s ním budou souviset. Práci jsme proto ocenili i jako predikci do aplikační praxe. Bylo vidět, že tomu opravdu rozumí,“ objasnil rozhodnutí komise Psutka.

David Kopal soutěžil v sekci evropského a mezinárodního práva. „Moje práce je aplikací jedné z právnických teorií na judikaturu Ústavního soudu. Na jejím základě jsem se pokusil dojít k tomu, jaký je vlastně skutečný vztah evropského a českého práva,“ objasnil Kopal, který je v pátém ročníku a už má za sebou polovinu státnic.

Vysoká kvalita soutěže

Při závěrečném vyhodnocování posuzovaly jednotlivé hodnotící komise kvalitu a úroveň ústní prezentace i způsob, jakým se soutěžící vyrovnali s připomínkami k písemné práci. „Komise měly náročnou práci, v některých sekcích bylo těžké rozhodnout, kdo byl opravdu nejlepší. Byli to vlastně všichni, protože napsali solidní práce nad rámec svých povinností a dokázali je obhájit,“ uvedla Milana Hrušková, děkanka olomoucké fakulty a zároveň předsedkyně celostátní hodnotící komise.

Celková úroveň letošní soutěže byla podle ní velmi vysoká, což potvrdili také členové jednotlivých komisí. „Vzhledem k tomu, že šlo o studenty z nižších ročníků, byla kvalita překvapivě dobrá,“ uvedl olomoucký proděkan Filip Ščerba, který předsedal sekci trestního práva. Vysokou úroveň měly také práce i prezentace v sekci právních dějin. „Většina prací se zaměřovala na novější dějiny, obvykle v souvislosti s druhou světovou válkou a jejími právními důsledky,“ doplnil Vilém Knoll, proděkan plzeňských práv.

Ústním obhajobám předcházelo hodnocení písemných prací. Výsledný posudek vypracovali oponenti z řad akademických pracovníků nebo jiných odborníků v oboru. Témata si studenti volili sami. Podmínkou bylo zpracování v oboru práva nebo ve společenských vědách vyučovaných na českých a slovenských právnických fakultách.

Ve čtvrtém ročníku soutěže měla nejsilnější zastoupení Univerzita Karlova, Západočeská univerzita v Plzni a Masarykova univerzita Brno. Ze Slovenska poslali nejvíce soutěžních prací studenti Trnavské univerzity.

Obnovená tradice

Česko-slovenská studentská vědecká soutěž odborných prací, jejíž čtvrtý ročník vyhlásila děkanka olomoucké právnické fakulty, navazuje na dlouholetou tradici přerušenou na začátku devadesátých let. „Myšlenka na její obnovení přišla před čtyřmi lety a soutěž se stále vyvíjí a má svou gradaci,“ uvedl proděkan olomoucké fakulty Ondrej Hamuľák. V předchozích čtyřech letech šlo podle něj především o prezentaci přihlášených prací. „Loni se v Brně hodnotila spíše jejich formální stránka, v Olomouci jsme to dotáhli do konce a vrátili se k původnímu charakteru obsahové soutěže,“ doplnil Hamuľák.

V příštím roce se pořadatelské štafety ujme Západočeská univerzita v Plzni. „Bude uspořádána v obdobném formátu, jako byl ten olomoucký. Dokončí se tak kolečko právnických fakult v Česku a očekáváme, že pokračování soutěže se přesune na Slovensko,“ uzavřel Vilém Knoll.

Přehled výsledků soutěže ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.