Olomoučtí odborníci se podíleli na výjimečné studii o nájemním právu

Per Podrazil a Pavel Petr na projektu pracovali jako členové polského týmu.
Foto: Eva Hrudníková
pátek 13. listopadu 2015, 07:00 - Text: Eva Hrudníková

Deset špičkových evropských týmů, čtyři roky vědecké práce a na konci srovnávací studie o nájemním právu, jejíž rozsah nemá v dějinách obdoby. Tak lze charakterizovat právě skončený projekt Tenlaw, který financovala Evropská komise. Na výzkumu se výrazně podíleli i Pavel Petr a Petr Podrazil z olomoucké právnické fakulty.

„Výsledná vědecká práce, která zkoumá a srovnává evropské nájemní právo z pohledu platného zákona, je výjimečná rozsahem, kvalitou i autory. Projekt měl také ovlivnit podobu nájemního práva v Evropské unii,“ shrnul Pavel Petr z katedry soukromého práva a civilního procesu. Spolu s Petrem Podrazilem na projektu pracovali jako členové expertního týmu Právnické fakulty Slezské univerzity v Katovicích. Ten řídila Magdalena Habdas. V průběhu čtyř let se experti scházeli na odborných fórech, která se uskutečnila v Pise, Tarragoně, Delftu, Ljubljani a Tartu. Závěrečnou mezinárodní konferenci pak v září hostila Budapešť. Záštitu nad ní převzal Lázsló Andor, bývalý evropský komisař pro zaměstnanost a sociální věci.

Pod vedením Pavla Petra nyní vychází v edici Research anglicky psaná studie Tenancy Law and Housing Policy in Multi Level Europe. Odborné veřejnosti přináší dílčí výstupy projektu v podobě národní zprávy za Českou republiku. Na webových stránkách projektu si pak zájemci, i z řad laické veřejnosti, mohou stáhnout brožury se základními informace o bydlení a nájmech v jednotlivých zemích Unie.

Na projektu Tenlaw se podílelo deset evropských univerzit a výzkumných středisek. Celkem šlo o více než sedmdesát právníků, sociologů a architektů. Jejich práci řídilo a koordinovalo Centrum pro evropské právo a politiku při brémské univerzitě. Projekt finančně podpořila Evropská komise ze Sedmého rámcového programu částkou 2 692 526 eur.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.