Olomoucký model klinického právního vzdělávání je vzorem pro celou Evropu

Světově uznávaný právní klinik a olomoucký garant mezinárodního fóra (zleva): Neil Gold a Maxim Tomoszek.
Fotogalerie: Velena Mazochová, Štefan Rehák
čtvrtek 17. července 2014, 08:05 - Text: Velena Mazochová

Téměř dvě stovky odborníků z třiceti zemí světa přijalo pozvání právnické fakulty na největší letošní setkání právních kliniků. Olomoucká práva tak potvrzují vůdčí postavení v oblasti klinického právního vzdělávání v celoevropském měřítku.

Koncept právních klinik jako most mezi teorií a praxí obohacuje výuku práva o jeho praktickou aplikaci a umožňuje nácvik právních dovedností i přímý kontakt studentů s klienty už v průběhu studia. Čtyřdenní konference International Journal of Clinical Legal Education je věnována klinickému právnímu vzdělávání v rámci studijního plánu vysoké školy.

„Konference je vydařená z hlediska obsahu i komunikace a sociálního prostředí. Úžasné je i to, co se projevilo až v tomto mezinárodním kontextu – že klinické právní vzdělávání je skutečně globální fenomén,“ zdůraznil vedoucí pořádajícího Centra pro klinické právní vzdělávání Maxim Tomoszek.

Uznávaní experti v Olomouci

Řada témat, které prezentuje na devadesát přihlášených příspěvků, je podle něj koncipována záměrně široce, aby nabídla inspiraci každému, kdo se výuce práva na vysoké škole věnuje. Kromě paralelních přednáškových bloků a prezentací přednášeli v Olomouci i světově uznávaní experti, například James E. Moliterno z Washington and Lee University School of Law nebo emeritní děkan právnické fakulty University of Windsor Neil Gold.

Ten zdůraznil, že olomoucký model právních klinik je už několik let evropským vzorem. „Olomoucká fakulta je na velmi pokročilé úrovni, proto je pro nás pozvání do Olomouce cenné,“ dodal Gold.

Podle něj zde každý účastník získává zkušenosti, jak přenášet své znalosti do vzdělávání budoucích právníků. „Sami se obohacujeme o nové poznatky svých zahraničních kolegů. Učíme se, jak být citlivější k vlastním studentům, kteří mohou klást podobné otázky jako oni, protože každá země má svůj způsob, jak řešit konkrétní právní problémy,“ zhodnotil olomouckou konferenci nestor kanadských právních klinik Neil Gold.

Přesun do Prahy

Závěrečné jednání mezinárodní konference se dnes přesouvá do prostor pražské právnické fakulty, kde se během zítřka uskuteční valná hromada Evropské sítě pro klinické právní vzdělávání – European Network for Clinical Legal Education. Do čela sdružení akademických pracovníků z téměř dvaceti zemí Evropy, kteří vyučují ve vysokoškolských právních klinikách, byl loni v říjnu zvolen vedoucí olomouckého Centra pro klinické právní vzdělávání Maxim Tomoszek.

Dvanáctý ročník mezinárodní konference International Journal of Clinical Legal Education uspořádalo ve dnech 15. až 17. července Centrum pro klinické právní vzdělávání ve spolupráci s Northumbria University of Newcastle. Olomouc se tak zařadila mezi hostitelská města, jako je Londýn, Melbourne, Johannesburg nebo Valencie, kde se konference v minulosti konala.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.