Olomoucké studentky postoupily do evropského finále soutěže v římském právu

Vítězky česko-slovenského finále Lenka Štěpánová, Michaela Šoupalová a Kateřina Müllerová (zleva).
Foto: Archiv ELSA
středa 20. května 2015, 08:42 - Text: Velena Mazochová

Historicky první zlato získaly studentky právnické fakulty Lenka Štěpánová, Michaela Šoupalová a Kateřina Müllerová v česko-slovenském kole soutěže v římskoprávním moot courtu. Svou alma mater budou reprezentovat na přehlídce nejlepších evropských studentských týmů začátkem června v polské Poznani.

Ve finále česko-slovenské soutěže, které hostila Masarykova univerzita v Brně, uspěly olomoucké studentky v konkurenci sedmi nejlepších týmů ze všech českých a slovenských právnických fakult. „Předmětem simulovaného soudního sporu byl letos komplikovaný fragment z justiniánských Digest, který se zabýval manželským majetkovým právem. Kromě ústní obhajoby byli účastníci zasypáni dalšími otázkami poroty složené z právních romanistů z Česka a Slovenska. Hodnotila se správnost odpovědí i souhra celého týmu,“ přiblížil průběh soutěže odborný asistent katedry teorie práva a právních dějin Petr Dostalík.

Podle členky olomouckého týmu Lenky Štěpánové vyžadovaly otázky vedle teoretických znalostí také schopnost vyčíst ze zadání i poměrně komplikovanou odpověď. „Příkladem může být otázka, zda blíže nespecifikované stromy v zadání jsou duby nebo olivovníky,“ přiblížila Štěpánová.

Odborná úroveň česko-slovenských soutěží bývá podle Dostalíka již tradičně vysoká. „Vítězství je o to cennější, že naše zástupkyně jsou studentkami teprve prvního ročníku,“ uvedl odborný asistent katedry teorie práva a právních dějin Petr Dostalík.

„Před rokem pro mne největší úspěch představovala maturitní zkouška, teď se můžeme těšit na evropské finále soutěže v římském právu,“ dodala Štěpánová.

Vítězný tým si první zkušenosti z veřejné prezentace argumentačních schopností cení. „Byl to náš první moot court, ale věříme, že určitě ne poslední. Nejvíce jsem ocenila asi chování soutěžících, kteří skončili na druhém místě, když nám po vyhlášení výsledků velmi upřímně gratulovali. Takové malé drobnosti zůstanou ve vzpomínkách opravdu dlouho,“ popsala bezprostřední dojmy Štěpánová.

V polské Poznani poměří olomoucké vítězky své schopnosti na počátku června s nejlepšími týmy starého kontinentu. „Přestože je evropské finále během zkouškového období, přípravu rozhodně nepodceníme. Určitou výhodu představuje skutečnost, že poměrně velké množství teoretických znalostí je použitelných v římském právu i v právu občanském, a tak je možné alespoň částečně přípravu na zkoušky a finále sloučit,“ ujistila Štěpánová.

Letošní česko-slovenskou soutěž uspořádala brněnská právnická fakulta na počátku května ve spolupráci se studentskou organizací European Law Student´s Association (ELSA). Olomoucké studentky svým vítězstvím navázaly na výkon svých spolužáků, kteří loni v Bratislavě obsadili druhé místo. Zahajovací ročník soutěže se konal v Olomouci v roce 2013.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.