Olomoucké právnické dny se zaměří na otázky práva, demokracie a dělby moci

Ilustrační foto Imrich Veber
úterý 19. května 2015, 14:56 - Text: Velena Mazochová

Připomenutí 25. výročí Sametové revoluce v kontextu práva a demokracie zahájí dvoudenní mezinárodní vědeckou konferenci Olomoucké právnické dny 2015, kterou bude ve čtvrtek a v pátek hostit právnická fakulta. Pozvání přijali špičkoví domácí a zahraniční experti z Velké Británie, Polska, Slovenska nebo Jihoafrické republiky. Zahájení je připraveno na čtvrtek ve fakultní aule od 10 hodin.

V úvodní plenární sekci na téma Právo a demokracie vystoupí expertka na správní právo a právo životního prostředí Susan Wolfová z britské Northumbria LAw School Newcastle, prezident jihoafrické pobočky Asociace pro mezinárodní právo Hennie Strydom z právnické fakulty University of Johanesburg nebo Zbygniew Witkowski, vedoucí katedry ústavního práva Univerzity Mikoláše Koperníka v Toruni. „Jejich účast, které si velmi vážíme, posouvá odborné setkání do širší dimenze mezinárodních kontaktů,“ potvrdila proděkanka právnické fakulty Zdenka Papoušková.

Program obohatí česko-polský seminář s tématem Proměny dělby moci. Olomoučtí organizátoři vybrali spolu s polskými kolegy pět okruhů problémů, které se týkají zvláštností parlamentní formy vlády v Polské a v České republice, legislativního procesu v Sejmu a Senátu, vzájemných vztahů prezidenta a vlády nebo nezávislé soudní moci v kontextu členství České republiky a Polské republiky v Radě Evropy. „Snahou je postihnout aktuální stav i tendence vývoje v obou zemích, neboť se ukazuje, že celá řada problémů je obdobných a hledání efektivního řešení je i v mezinárodní výměně informací a zkušeností,“ přiblížil vedoucí katedry olomoucké katedry ústavního práva Jiří Jirásek.

Dvoudenní setkání bude pokračovat jednáním ve čtrnácti sekcích, které pokryjí spektrum aktuálních otázek jednotlivých odvětví práva. Zazní příspěvky k mezinárodním aspektům ukrajinské krize a Východního partnerství, zhodnocení zkušeností s aplikací nového občanského zákoníku nebo se zákonem o obchodních korporacích a pozornost bude věnována také otázkám rodinného, pracovního, správního, finančního práva nebo práva Evropské unie.

Olomoucké právnické dny představují nejvýznamnější událost vědeckého života, kterou právnická fakulta pořádá každoročně. „Již podeváté poskytne prostor pro předávání odborných zkušeností a formální i neformální diskuzi mezi kolegy z jednotlivých oborů. Jde o významnou mezinárodní vědeckou konferenci, která má podle ohlasů skvělou pověst,“ objasnila význam mezinárodního setkání Papoušková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.