Olomoucké právnické dny potvrzují svůj odborný i pořadatelský kredit

Ministryně spravedlnosti Helena Válková v aule právnické fakulty.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 16. května 2014, 07:55 - Text: Velena Mazochová

Plenárními přednáškami hlavních hostů byl včera v aule právnické fakulty zahájen osmý ročník mezinárodní vědecké konference Olomoucké právnické dny. Jejich dvoudenní program dnes pokračuje jednáním v tematických sekcích za účasti téměř tří stovek českých a zahraničních odborníků z oblasti právní teorie a praxe.

Pozvání do úvodní plenární sekce letos přijali ministryně spravedlnosti Helena Válková, člen Ústavního soudu Vladimír Sládeček a děkan bratislavské právnické fakulty Univerzity Komenského Pavol Kubíček.

Cit pro téma

„Oproti loňskému roku jsme nevyhlašovali ústřední téma a hlavní přednášející jsme vybírali spíše mezi zajímavými osobnostmi z právnické praxe a akademické sféry,“ uvedl proděkan právnické fakulty Ondrej Hamuľák.

Podle Heleny Válkové patří olomoucká konference k odborným akcím s pořadatelsky i obsahově vysokým kreditem. „Paní děkanka má zkušenosti i cit pro aktuální témata, sekce jsou výborně složené a lidé, kteří zde přednášejí, jsou opravdu špičkovými odborníky,“ zdůvodnila ministryně přijetí pozvání do Olomouce. Ve svém vystoupení informovala o stavu legislativy v České republice s důrazem na otázky uplatňování nového občanského zákoníku.

Také ústavní soudce Vladimír Sládeček považuje olomoucké setkání dlouhodobě za velmi přínosné. „Je to tradice, kde se setkávají významní právníci z České republiky i ze zahraničí, v jejichž v příspěvcích jsou vždy zajímavé myšlenky,“ řekl Sládeček. Ocenil také příležitost pro neformální diskuse a navázání odborných kontaktů.

„Olomoucké právnické dny mají velmi dobrou odezvu a doufám, že přispěji k jejich dobrému průběhu,“ prohlásil děkan Kubíček před svým vystoupením k aktuálním otázkám rozhodčího řízení na Slovensku.

Nový zákoník a oslava

Na včerejší úvodní přednášky navázala jednání v sekcích pod vedením oborových garantů. „Témata si určily jednotlivé katedry. Například v evropském právu jsme vytvořili ‚oslavnou‘ sekci, protože na letošní rok připadá padesáté výročí přijetí přelomového rozsudku Evropského soudního dvora ve věci Costa – ENEL, který zavádí princip přednosti ve vztahu evropského a vnitrostátního práva,“ přiblížil náměty sekcí Hamuľák.

Klíčovým tématem sekce občanského práva je stále aktuální nový občanský zákoník. „Je v účinnosti necelého půl roku, soustředíme se proto na problémy, které se objevily v praxi při jeho zavádění. Příspěvky se věnují především výkladovým problémům,“ upřesnil garant sekce občanského práva Filip Melzer.

Letošní osmý ročník Olomouckých právnických dnů přivítal téměř tři stovky účastníků, z toho více než padesát zástupců zahraničních univerzit a institucí ze Slovenska, Polska, Rakouska, Maďarska, Ukrajiny a Ruska. Mezi účastníky byli také odborníci z české a slovenské akademie věd, kanceláře veřejného ochránce práv, ministerstva spravedlnosti Česka a Slovenska i členové Poslanecké sněmovny a Senátu ČR.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.