Olomoucké právnické dny hostí tři stovky expertů

Izraelský velvyslanec Gary Koren na devátém ročníku Olomouckých právnických dnů.
Fotogalerie: Milada Hronová
čtvrtek 21. května 2015, 14:26 - Text: Milada Hronová

Izraelský velvyslanec Gary Koren dnes společně s děkankou právnické fakulty Milanou Hrušákovou zahájil dvoudenní mezinárodní konferenci Olomoucké právnické dny.  Účastní se jich na tři sta expertů i z Velké Británie, Polska, Slovenska a Jihoafrické republiky.

Letošní Olomoucké právnické dny se zaměřují na otázky práva, demokracie a dělby moci. Účastníci si tak připomínají pětadvacetileté výročí sametové revoluce v kontextu práva a demokracie.

„Konference se dobu své existence výrazně rozrostla v počtu zájemců i v počtu sekcí a zahraničních účastníků. Vnímám to jako velký úspěch,“ uvedla děkanka Milana Hrušáková.

Gary Koren v Olomouci hovořil o česko-izraelských vztazích zaměřených zejména na porevoluční období České republiky. Během dopoledne se slov ujali Hennie Strydom, který přijel z právnické fakulty jihoafrické univerzity v Johanesburgu i expertka na správní právo a právo životního prostředí Susan Wolfová z britské Northumbria Law School v Newcastlu.

„Právě zahraniční experti posouvají odborné setkání do širší dimenze mezinárodních kontaktů,“ zdůraznila proděkanka Zdenka Papoušková.

Na plenární dopoledne dvoudenního programu prestižního setkání naváže 14 sekcí, v nichž budou právní experti diskutovat o aktuálních otázkách jednotlivých odvětví práva. Zazní příspěvky k mezinárodním aspektům ukrajinské krize a Východního partnerství, zhodnocení zkušeností s aplikací nového občanského zákoníku nebo se zákonem o obchodních korporacích. Pozornost se chystají věnovat i otázkám rodinného, pracovního, správního, finančního práva nebo práva Evropské unie.

„Zajímám se především o teorii práva a o soukromé právo, zvláště občanské. Téma občanského zákona bude aktuální ještě řadu let, neboť se některá pravidla stále upřesňují,“ prohlásil doktorand oboru Občanské právo David Mařádek.

Olomoucké právnické dny obohatí česko-polský seminář s tématem Proměny dělby moci. Olomoučtí organizátoři vybrali spolu s polskými kolegy pět okruhů problémů, které se týkají zvláštností parlamentní formy vlády v Polské a v České republice, legislativního procesu v sejmu a senátu, vzájemných vztahů prezidenta a vlády nebo nezávislé soudní moci v kontextu členství Česka a Polska v Radě Evropy.

Konferenci pořádá právnická fakulta každoročně. I její současný devátý ročník představuje pro fakultu nejvýznamnější událost vědeckého života.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.