Olomoucká práva v Praze: Reforma unie a Ukrajina

Černínský palac, sídlo ministerstva zahraničí.
Foto: Wikipedia
středa 11. června 2014, 11:20 - Text: Velena Mazochová

Olomoucká právnická fakulta pořádá ve čtvrtek a v pátek v Černínském paláci v Praze mezinárodní setkání expertů na evropské právo. Jednat budou o budoucnosti Evropské unie i o perspektivách spolupráce s Ukrajinou.

Reforma Evropské unie, výsledky voleb do Evropského parlamentu, perspektivy asociačních dohod se státy Východního partnerství a aktuální geopolitický vývoj na Ukrajině budou hlavními tématy dvoudenní mezinárodní konference, jejíž zahájení se koná zítra ve čtvrtek v pražském Černínském paláci. Ve spolupráci s Ministerstvem zahraničí České republiky ji odborně a organizačně zajišťují odborníci z olomoucké katedry evropského práva.

Tematické zaměření mezinárodního setkání je věnováno desátému výročí vstupu České republiky do Evropské unie a pětileté existenci projektu Východního partnerství, který usiluje o těsnější spolupráci unie se šesti státy východní Evropy a Kavkazu. Vzhledem k současné situaci na Ukrajině se organizátoři rozhodli zařadit do programu také právní reflexi jejího aktuálního vývoje.

„Události na Ukrajině postavily Evropskou unii před nové výzvy, zejména z hlediska zajištění vnější bezpečnosti a prohlubování společné zahraniční politiky, energetické nezávislosti na Rusku a vytvoření nových typů vztahů se státy Východního partnerství. Dva přednáškové bloky budou proto věnovány přizpůsobení novým geopolitickým skutečnostem a jejich právním aspektům,“ zdůraznila garantka konference a docentka olomoucké katedry evropského práva Naděžda Šišková.

Kromě právě proběhlých voleb do Evropského parlamentu a pokračování Roku evropského občanství konference zahrne i další významné události. Ke klíčovým tématům budou patřit návrhy na změny zřizovacích smluv Evropské unie a na její institucionální reformu. „Přednášku uvede jeden z hlavních hostů konference Fausto de Quadros z lisabonské univerzity, který jako vedoucí přípravné skupiny pro Evropskou komisi předloží svůj pohled na možnou variantu dalšího fungování unie,“ přiblížila Šišková.

Další bloky jednání budou věnovány politickým a hospodářským dopadům ekonomické krize, aktuálním otázkám evropského občanství a ochrany základních lidských práv a perspektivám asociačních dohod s dalšími státy Východního partnerství. S přednáškami v jednotlivých blocích vystoupí přední odborníci z univerzit a vědeckých pracovišť ve Velké Británii, Portugalsku, Rakousku, Slovensku, Ukrajině a České republice.

Jde v pořadí už o třetí výroční konferenci, kterou pořádá Katedra evropského práva Právnické fakulty Univerzity Palackého ve spolupráci s Českou asociací pro evropská studia. Ta sdružuje vysokoškolské učitele, výzkumníky, akademické pracovníky i studenty a otevřena je také dalším institucím zapojeným do studia různých oblastí evropské integrace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.