Olomoucká práva porazila Prahu i Brno. Získala čtyři prestižní granty

Právnická fakulta potvrdila své významné postavení v oblasti vědy a výzkumu.
Ilustrační foto: Pavel Konečný
pátek 18. prosince 2015, 08:05 - Text: Eva Hrudníková

Hned čtyři projekty řešitelů z Právnické fakulty Univerzity Palackého letos uspěly u Grantové agentury České republiky (GA ČR). S její podporou budou moci od příštího roku pracovat na svých projektech Klára Hamuľáková, Miluše Hrnčiříková, Jan Kratochvíl a Michal Petr. V počtu podpořených žádostí o grant navíc olomoucká práva předčila všechny ostatní právnické fakulty při českých univerzitách. Potvrdila tak své významné postavení v oblasti vědy a výzkumu.

O podporu u nejprestižnější české grantové agentury letos usilovalo celkem sedm projektů z olomoucké právnické fakulty – šest standardních a jeden juniorský. Agentura vyhlašuje výzvu o podporu pravidelně vždy na jaře, pak je zhruba měsíc na podávání projektových přihlášek. Výsledky zveřejňuje ke konci roku. „I rektor na kolegiu vyzdvihl letošní vysokou úspěšnost naší fakulty. Není snadné dosáhnout na tento grant, hodnotící řízení je velmi náročné. Získaná podpora svědčí o vysoké kvalitě našich navrhovatelů a jejich týmů,“ řekla proděkanka pro vědu a výzkum Zdenka Papoušková. S podáváním projektů pomáhá fakultní Centrum pro vědu a výzkum. Navrhovatelům ulehčuje práci s formální, finanční a technickou stránkou. Ostatní právnické fakulty tak úspěšné nebyly. GA ČR podpořila z pražské i brněnské fakulty po jednom projektu, práva při Západočeské Univerzitě v Plzni nezískala žádný grant.

Projekty podpořené GA ČR

JUDr. Klára Hamuľáková, Ph.D.

Kolektivní ochrana práv v České republice - současnost a perspektivy

JUDr. Miluše Hrnčiříková, Ph.D.

Procesní doložky pro řešení přeshraničních sporů - jejich platnost a vynutitelnost českými soudy

Mgr. Ing. Jan Kratochvíl, PhD. LL.M

Aplikace lidských práv soudy první a druhé instance

JUDr. Michal Petr, Ph.D.

Vztah českého a unijního soutěžního práva

Na vybraných projektech začnou jejich řešitelé pracovat v lednu. „Poprvé jsem se ucházela o podporu u grantové agentury před dvěma lety. Uspěla jsem tedy na druhý pokus. Získání grantu je pro mě i mé kolegy čest a výzva zároveň,“ řekla Klára Hamuľáková z katedry soukromého práva a civilního procesu. Spolu s ní se na projektu nazvaném Kolektivní ochrana práv v České republice – současnost a perspektivy – budou po tři roky podílet Jana Petrov Křiváčková a Jan Petrov ze stejné katedry. „Věnovat se budeme kolektivní ochraně práv v civilním soudním řízení a současně se zaměříme na využití kolektivní ochrany práv v alternativních způsobech řešení sporů,“ naznačila Hamuľáková. Problematikou se zabývají dlouhodobě, vloni uspořádali na toto téma i mezinárodní konferenci, jíž se zúčastnila řada odborníků z Česka i zahraničí.

Dalším z úspěšných žadatelů o finanční podporu je Michal Petr z katedry mezinárodního a evropského práva. Na svém projektu – Vztah českého a unijního soutěžního práva ­– bude pracovat dva roky. „Byla to vůbec moje první žádost o nějaký grant. O to větší mám radost,“ řekl Michal Petr. Přiznal, že k úspěchu mu dopomohly i zkušenosti z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kde několik let pracoval.

Vloni u GA ČR uspěly tři projekty z olomoucké právnické fakulty. Pokud se k nim přidají ty dříve rozpracované a ty nejnovější, budou v příštím roce řešit akademici z právnické fakulty celkem devět projektů s razítkem GA ČR.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.