Olomouc všem doporučujeme, shodli se účastníci letní školy práva

Organizátoři připravili pro účastníky vedle výuky i bohatý doprovodný program.
Fotogalerie: Izabela Grundová
středa 13. července 2016, 07:00 - Text: Eva Hrudníková

„Poznala jsem tu spoustu kapacit z oboru medicínského práva… Bylo užitečné slyšet názory cizinců z tolika zemí na jeden problém… Dobrá organizace… Olomouc všem doporučuji,“ s takovými postřehy odjížděli z Olomouce účastníci letní školy práva. Její druhý ročník uspořádala olomoucká pobočka spolku studentů práv ELSA (The European Law Students´ Association) ve spolupráci s Právnickou fakultou Univerzity Palackého. Medicínské právo, hlavní téma letní školy, přilákalo šestatřicet účastníků z bezmála dvacítky evropských zemí.

„V porovnání s loňským premiérovým ročníkem byla pro nás organizace snazší. Už jsme věděli, do čeho jdeme. Nějaké problémy se samozřejmě vyskytly, ale z evaluací víme, že se celý týden povedl,“ zhodnotil za pořadatele Daniel Pospíšil, prezident olomoucké ELSA. Podle něj byl letošní ročník „Summer ELSA Law School 2016 on Medical Law“ kvalitnější, co do úrovně odborných přednášek, a také více interaktivní. „Právě na interaktivní formě výuky stavíme a lákáme na ni. Jde nám o diskuzi a práci na konkrétních případech. I proto máme omezený počet účastníků,“ řekl Daniel Pospíšil s tím, že letos vybírali studenty ze stovky přihlášených.

„Olomoucká letní škola medicínského práva je jedinečná nejen svým tématem, protože na materii medicínského a zdravotnického práva se zaměřuje kromě ní už jen pouze letní škola v řeckém Thessaloniki, ale rovněž samotnou naplní akademického programu. Účastníci měli možnost navštívit také Ústav soudního lékařství a medicínského práva při Fakultní nemocnici Olomouc, kde mimo prohlídky pitevny vyslechli i přednášku Kateřiny Hrubé o forenzní medicíně a významu jednotlivých druhů pitev pro probíhající soudní řízení,“ doplnil Roman Zapletal, jeden z hlavních organizátorů letošní letní školy. 

Diskutovat nad aktuálními otázkami medicínského práva přijeli do Olomouce studenti například z Ruska, Velké Británie, Španělska, Nizozemska, Turecka, Švýcarska, Řecka, Dánska nebo Albánie. „Absolvovala jsem již stáž specializující se na farmaceutické právo. Medicínské právo chci totiž studovat dál u nás v magisterském studijním programu. I proto jsem toužila přijet právě na tuto letní školu,“ řekla španělská studentka Paula. Týdenní pobyt splnil její očekávání. „Líbilo se mi vyvážení akademického a doprovodného programu,“ dodala mladá Španělka.

Její kolegyně Helena, posluchačka 3. ročníku práv z Velké Británie, ocenila exkurzi na pitevně a vyzdvihla přednášku proděkana právnické fakulty Maxima Tomoszka. „Nadchl mě způsob, jakým výuku vedl, i samotné téma klecových lůžek. Mnozí z nás před výukou o něm neměli ani ponětí,“ uvedla.

Na výuce se vedle Maxima Tomoszka podílela i Lucia Madleňáková z domácí fakulty, dva experti z Polska a dva čeští odborníci na medicínské právo – Ondřej Dostál, člen významných českých i zahraničních organizací zabývajících se zdravotnickým právem (World Association for Medical Law, European Association for Health Law), a Matěj Stříteský z projektu Férová nemocnice Ligy lidských práv.

Druhý ročník letní školy skončil v neděli a trval přesně týden. Už nyní je jasné, že se uskuteční i za rok. „Děkujeme za podporu naší právnické fakultě a univerzitě. Bez ní by to nešlo. Doufám, že letní škola pomůže do Olomouce přilákat více zahraničních studentů,“ dodal Daniel Pospíšil.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.