Od imatrikulace k promoci: 1996 dní čerstvých absolventů právnické fakulty

Čerstvá absolventka Pavlína Hulínová.
Podle svých slov směřuje nyní do Prahy, kde si bude hledat místo ve státní správě.
Foto: Pavel Konečný | Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 27. února 2015, 12:48 - Text: Velena Mazochová

Téměř osmdesát nových absolventů právnické fakulty se dnes rozloučilo se svou alma mater při slavnostním ceremoniálu závěrečných promocí. Slavnostní závěrečný slib složili posluchači, kteří úspěšně ukončili  studia magisterských a navazujících programů v oborech Právo a Evropská studia se zaměřením na evropské právo.

„Možná si ne zcela uvědomujete, že podoba světa v následujících letech je téměř plně v rukou právě vaší generace. Zda budeme žít ve vyspělé občanské společnosti plné empatie, se schopností udržovat kulturní hodnoty, kritické myšlení i životní prostředí, anebo se vydáme cestou bezohledného a bezduchého mamonu – toto rozhodnutí je i na vašich bedrech,“ aktualizoval prorektor Bilík smysl absolventského slibu a zdůraznil jeho etický náboj. „Je v něm ukryta povinnost, abyste neplýtvali svým vzděláním a schopnostmi na pouhé rozvíjení vlastní kariéry či osobního zisku, ale vždy je budovali na základě společenského prospěchu, což je u vašeho povolání velmi nutné,“ uvedl Bilík.

Připomněl zároveň závazek k šíření dobrého jména olomoucké univerzity. „Věřím, že vaše vazba s univerzitou bude trvalá. Vynasnažíme se nabízet vám coby absolventům co nejvíce důvodů znovu se na svou alma mater vracet,“ ubezpečil prorektor.

Vědomí zodpovědnosti zaznělo i ve slovech čerstvé magistry Sandry Matouškové, která za předání kvalitních vědomostí i podporu rodinného zázemí poděkovala jménem všech svých kolegů. „Od imatrikulace uplynulo 1996 dní, během nichž jsme nasbírali mnoho životních zkušeností, poznali nové přátele a zažili výjimečné chvíle a získali to stěžejní - znalosti z oboru práva a právní vědy, za něž vděčíme pedagogům naší fakulty. Přestože cesta až sem byla trnitá, doufám, že budeme ty opravdové životní zkoušky skládat jen na samá „A“ a nikdy nezapomeneme, co jsme zde dnes slíbili,“ zdůraznila Matoušková.

Její bývalý spolužák Martin Pavlík hodnotí svá studentská léta strávená v Olomouci s výrazným uspokojením a už nyní uvažuje o pokračování v doktorském studijním programu. „Chtěl bych se dostat na katedru trestního práva, souborná zkouška z něj byla sice nejtěžší, ale zároveň mne to nejvíc oslovilo,“ uvedl Pavlík, který by profesně rád zamířil do justičního prostředí jako kandidát soudce nebo státního zástupce. „Studium v Olomouci studiích bylo velmi příjemné, i přes všechny překážky, které nám učitelé vytvořili,“ dodal s úsměvem Pavlík.

 Olomoucká právnická fakulta má akreditovány čtyři studijní programy. Vedle studia v magisterském oboru Právo a v navazujícím magisterském oboru Evropská studia se zaměřením na evropské právo zajišťuje také bakalářské studium oboru Právo ve veřejné správě a doktorský studijní program Teoretické právní vědy v oborech Občanské právo, Správní právo, Trestní právo a Ústavní právo.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.