Nový občanský zákoník je „vodička“ proti začátku 90. let

Ivo Telec ve vědecké kavárně.
Foto: Martin Višňa
úterý 29. dubna 2014, 09:43 - Text: Martin Višňa

Kodifikaci ochrany osobnosti a soukromí v novém občanském zákoníku se ve včerejší vědecké kavárně věnoval profesor Ivo Telec z právnické fakulty. K neformálnímu povídání o aktuálním tématu ovšem přijalo pozvání pouhých devět posluchačů. 

Telec je vedoucím katedry občanského a pracovního práva, je také členem rekodifikační komise, jež se na přípravě nového občanského zákoníku podílela. V Café 87 hovořil o ochraně osobnosti a soukromí v případě pořizování fotografií či záznamů, právu na svobodu bydliště nebo o ztrátě radosti z dovolené, respektive nemajetkové újmě z narušení dovolené.

„To je významné ustanovení, které posiluje ochranu slabšího, v tomto případě spotřebitele. Nejde o běžnou reklamaci, že na pokoji netekla voda, to je na snížení ceny. Narušení dovolené souvisí se ztrátou oprávněného očekávání, tedy že něco má nějak být, přičemž ten dojem, jak to má vypadat, je vybuzen třeba katalogem nebo nesprávnou informací,“ vysvětlil Telec jednu z novinek občanského zákoníku.

Během přednášky, která měla komorní charakter, vyprávěl také poznatky ze zákulisí přípravy rekodifikace soukromého práva, přičemž zavzpomínal i na změny související s pádem komunistického režimu.

„Přijetí nového občanského zákoníku je vodička oproti tomu, co jsme zažili na začátku devadesátých let. Bylo obnoveno soukromé podnikání nebo třeba obchodní společnosti, nikdo jsme na právnických fakultách netušili, o co jde. Pokud si teď někdo stěžuje na nový občanský zákoník, buď nemá historickou paměť, nebo je moc mladý,“ řekl Telec s úsměvem.

Jeho přednáška byla první ze série čtyř vědeckých kaváren o novém občanském zákoníku, kterou ke konci semestru připravila právnická fakulta.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.