Nová soutěž otestovala právnické dovednosti studentů

V simulované právní kanceláři studenti rozebírali problém nesplácení půjčky v rámci rodiny.
Foto: Eva Hrudníková
čtvrtek 26. listopadu 2015, 08:37 - Text: Eva Hrudníková

Studenti v roli erudovaných právníků. Jedna ze zasedacích místností právnické fakulty jako jejich soukromá kancelář a za dveřmi nedočkavě přešlapující klient s problémem. První vzájemná schůzka právě začíná… Takovou kulisu měla soutěž Client interviewing, kterou pořádal studentský spolek ELSA Olomouc ve spolupráci s vyučujícími z právnické fakulty. Jejím cílem bylo otestovat dovednosti posluchačů v praxi.

„Podobné soutěže jsou na zahraničních univerzitách běžné. My jsme ji připravili poprvé,“ řekla Veronika Tomoszková z katedry správního práva a finančního práva. S nápadem přišli v průběhu semestru pedagogové společně se zástupci ELSA, ti pak zajistili vše potřebné. „Na nás bylo vymyslet koncept soutěže, časový plán, zajistit vhodného klienta nebo veškerou komunikaci se soutěžícími,“ vyjmenoval Roman Zapletal, jeden z viceprezidentů ELSA Olomouc.

Do premiérového klání se přihlásilo 18 studentů třetího ročníku, kteří mají zapsaný povinný předmět Kurz právnických dovedností. Soutěžili ve dvojicích. Na to, aby ukázali, jak umějí jednat a klientem, měli dvacet minut. „Použili jsme modelové zadání ze zahraničí. Bylo důležité zajistit stejné podmínky pro všechny soutěžící. Tedy stejný případ a stejně naladěného, zvídavého klienta. A to se podařilo,“ podotkla Tomoszková. V simulované právní kanceláři se rozebíral problém nesplácení půjčky v rámci rodiny. Porota tvořená pedagogy hodnotila vše – od komunikačních dovedností, přes týmovou spolupráci až po schopnost soutěžících dobrat se podstaty věci, s jakou se klient na právníky obrátil.

Zpětná vazba byla to nejcennější, co soutěž mohla studentům dát. Na praktickou část navazovalo ústní hodnocení poroty a sebereflexe studentů. „Byla to vynikající příležitost, jak natrénovat praktické jednání s klientem. Už víme, co udělat příště lépe. Přihlásila bych se znovu,“ zhodnotila studentka Denisa Coufalová.

Z devíti soutěžních dvojic nakonec porota ocenila tři nejlepší. Rozdíly v jejich výkonech byly minimální. První místo obsadili Jan Kohl a Pavel Glos, druhá příčka patřila Martinu Hrabcovi a Daliboru Slavíkovi a ze třetího místa se mohli těšit Tomáš Grygar s Martinem Kolářem.

Kromě cen, které zajistila ELSA, mohli studenti získat i lepší bodové skóre z vyučovaného semináře. „Určitě hodláme uspořádat další ročníky. Navíc chystáme reformu celého předmětu,“ dodala Veronika Tomoszková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.