Největší letošní světové setkání právních kliniků bude na právnické fakultě

Ilustrační foto: Imrich Veber
úterý 8. července 2014, 08:12 - Text: Velena Mazochová

Právní kliniky jako mosty mezi teorií a praxí – takové je zaměření mezinárodní právnické konference, na kterou přijala pozvání stovka předních odborníků z téměř 30 zemí světa. Prestižní setkání pořádá od 15. července právnická fakulta jako uznávaný lídr klinického právního vzdělávání na českých i zahraničních vysokých školách.

Systém klinického právního vzdělávání rozšiřuje klasický model výuky o praktickou aplikaci práva a umožňuje překonat propast mezi law in books – právem v knihách a law in action – právem v akci. „Zahrnuje nácvik právních dovedností i přímý kontakt studentů s klienty už v průběhu studia. Současně poskytuje právní poradenství sociálně a jinak znevýhodněným klientům z řad široké veřejnosti, kteří si nemohou dovolit placenou pomoc advokáta,“ přiblížil vzdělávací model vedoucí Centra pro klinické právní vzdělávání olomouckých práv Maxim Tomoszek.

Konference International Journal of Clinical Legal Education se zaměří na klinické právní vzdělávání v kontextu celého studijního plánu. Tematicky by tak měla inspirovat každého pedagoga, který se věnuje výuce práva na vysoké škole. „Jednotícím tématem je Klinika bez hranic, a to ve významu přeshraniční spolupráce stejně jako otevřenosti akademického světa vůči nevládním nebo neziskovým organizacím a komunitám,“ nastínil obsah mezinárodního fóra Tomoszek.

Organizátoři očekávají účast více než 150 účastníků ze všech kontinentů, kteří mezinárodního fóra využijí k diskusi, výměně zkušeností a sdílení osvědčených postupů. Přihlášeno je kolem 90 příspěvků odborníků a pedagogů z evropských i zámořských vysokoškolských pracovišť.

Olomoucká právní klinika – první ve střední Evropě

Právnická fakulta nabízí nejpropracovanější systém dovednostního a praktického vzdělávání v České republice. Její právní klinika byla v roce 1996 založená jako vůbec první ve střední Evropě.

„Studenti si mohou během studia vybírat z široké palety metod a témat v rámci antidiskriminační či lidskoprávní kliniky, kliniky práv pacienta nebo studentské právní poradny. V té se například studenti věnují až stovce klientů za semestr,“ doplnil Tomoszek. Klinické právní vzdělávání funguje na fakultě jako součást komplexní práce se studenty.

Do Olomouce z Londýna přes Melbourne a Johannesburg

Dvanáctý ročník mezinárodní konference pořádá fakulta ve spolupráci s britskou Northumbria University v Newcastlu ve dnech 15. až 17. července. Jedná se o letošní největší světové setkání věnovaného klinickému právnímu vzdělávání. V minulosti se konference konala v Londýně, Melbourne, Johannesburgu nebo Valencii.  

Prestižní událost je spojena se setkáním členů Evropské sítě pro klinické právní vzdělávání, jejímž sídlem je právě olomoucká fakulta. Jde o sdružení akademických pracovníků z téměř 20 zemí Evropy, kteří vyučují ve vysokoškolských právních klinikách. Vedoucí centra olomoucké fakulty Maxim Tomoszek byl loni v říjnu zvolen jejím historicky prvním předsedou.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.