Na konferenci k novému občanskému zákoníku se do Olomouce sjela více než stovka budoucích právníků

Konferenci zahájil prezident olomoucké Elsy Daniel Pospíšil.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 16. dubna 2015, 15:17 - Text: Velena Mazochová

Rekodifikaci občanského práva je věnována dvoudenní celonárodní konference budoucích právníků, které ode dneška hostí právnická fakulta a olomoucká pobočka Evropského sdružení studentů práv (ELSA). Přednášky předních českých odborníků a diskuse se studenty budou pokračovat i zítra.

Záměrem odborného setkání, na které se do Olomouce sjela více než stovka studentů ze všech českých právnických fakult, je ohlédnutí za roční účinností nového občanského zákoníku včetně reflexe jejích kladů i záporů. „Konference by měla přinést zejména pohled odborníků, kteří se přijatou normou zabývají v akademické i praktické sféře. Studenty seznámí se svými poznatky a zkušenostmi z uplynulého roku účinnosti,“ objasnil student právnické fakulty a prezident olomoucké pobočky ELSA Daniel Pospíšil.

První den konference je věnován problematice práva rodinného a duševního, k němuž přijali pozvání členové olomoucké katedry soukromého práva a civilního procesu Ivo Telec, Lenka Westphalová, Ondřej Šmíd a Renáta Šínová. V zítřejším programu je vystřídají advokáti a koncipienti s pohledem z právnické praxe. „Na závěr vystoupí bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který seznámí s celkovým průběhem rekodifikace,“ upřesnila viceprezidentka pořádající studentské organizace Hana Štaffová.

Národní konferenci organizuje olomoucká Elsa poprvé a ve srovnání s předchozím pražským a brněnským ročníkem přivítala nejvyšší počet účastníků. „Jsme z toho nadšeni. Téma rekodifikace je velice přitažlivé, protože v Brně a Praze se zatím ´nový občan´ nezačal učit tak jako u nás,“ vysvětlila Štaffová.

Její slova potvrdila i studentka právnické fakulty Masarykovy fakulty v Brně Veronika Uhlířová, která cestu do Olomouce pojala jako další studijní příležitost. „Žádné konference jsem se zatím nezúčastnila a chtěla jsem to zkusit, Zároveň to pokládám za super nápad - dovědět se něco víc skoro rok a půl po účinnosti nového občanského zákoníku,“ uvedla Uhlířová.

Národní konference k rekodifikaci nového občanského zákoníku je dovršením celonárodního projektu, na němž spolupracovaly všechny čtyři pobočky studentské organizace Elsa na fakultách v Plzni, Brně, Praze a Olomouci. Olomouckému setkání předcházelo uspořádání dílčích přednášek k vybraným oblastem soukromého práva z hlediska uplynulé doby účinnosti. „V Olomouci jde už o vyvrcholení, kdy se do čtyřech programových bloků promítne rodinné, obchodní právo i civilní proces,“ doplnila Štaffová.

Evropské sdružení studentů práv - ELSA - je nezávislá, nepolitická a nezisková organizace studentů práv a mladých právníků, která sdružuje přes 30 tisíc studentů a mladých právníků z tří stovek fakult ve čtyřiceti evropských zemích. V České republice působí ELSA na právnických fakultách v Brně, Olomouci, Plzni a Praze.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.