Mladí právníci diskutují o zahraniční inspiraci pro vnitrostátní právo

Účastníci letošních debat v Hrubé Vodě.
Foto: PF UP
pondělí 16. září 2013, 10:50 - Text: Velena Mazochová

Téměř stovka právních teoretiků a praktiků z Česka, Slovenska a Polska se včera sjela do Hrubé Vody k Olomouckým debatám mladých právníků. Téma sedmého ročníku je věnováno zahraničním vlivům na vnitrostátní právo a tradičně je předmětem konstruktivní výměny názorů.

Důraz na diskusní formát mezinárodní konference přilákal odborníky z právnických fakult i zástupce advokátních kanceláří a ministerstev. „Olomoucké debaty si získaly pevné místo především v kalendářích právníků mladých duchem, kteří se nebojí prezentovat své názory a diskutovat o nich,“ uvedla hlavní organizátorka Petra Melotíková z pořádající olomoucké právnické fakulty.

Hlavní téma je rozděleno do šesti tematických sekcí a zahrnuje i aktuální problematiku vlivů na nový občanský zákoník. Cílem je poukázat na to, zda a nakolik jsou minulé, současné či budoucí změny českého nebo slovenského práva inspirované zahraničními právními úpravami. Pozornost je věnována také otázce, zda je tato inspirace vhodná ve vztahu k právnímu systému či tradicím, z nichž vnitrostátní právo vychází.

„Vysokou odbornou úroveň zajišťují odborníci z olomoucké právnické fakulty, kteří jsou moderátory jednotlivých sekcí,“ zdůraznila Melotíková. Patří k nim například experti z oblasti ústavního, evropského nebo trestního práva Michal Bartoň, Ondrej Hamuľák či Filip Ščerba. Příspěvky, které na konferenci zazněly, se stejně jako loni dočkají publikace ve sborníku.

Podle zkušeností organizátorů předchozí ročníky debat potvrdily, že olomoucká setkání jsou vedle odborných klání také prostorem pro navazování profesních a lidských vazeb. Společenský program letos nabídne prohlídku historické Olomouce, večerní grilování a vystoupení fakultního hudebního tělesa Stagnace.

Olomoucké debaty mladých právníků pokračují ve Hrubé Vodě dnes a zítra. Právnická fakulta je pořádá pod záštitou děkanky Milany Hrušákové při příležitosti oslav 440. výročí založení olomoucké univerzity.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.