Mediace – alternativa soudního řešení konfliktů

Česko-rakouské setkání před zahájením konference (zleva): Michal Malacka a Sascha Ferz.
Foto: Velena Mazochová
pátek 27. září 2013, 12:58 - Text: Velena Mazochová

Cesta ke spolupráci a smíru je podtitul mezinárodní konference Mediace 2013, která dnes byla zahájena v aule právnické fakulty. Aktuálním otázkám mediace a jejím aplikacím se věnují dvě stovky českých a zahraničních odborníků.

Mediace jako způsob mimosoudního řešení konfliktů za pomocí neutrální třetí strany je vhodná všude tam, kde oběma stranám záleží na smírném a efektivním ukončení sporu. „Jde o kultivovaný způsob řešení konfliktu mezi znesvářenými stranami za pomoci mediátora, který je kvalifikovaný pro to, aby jim pomohl dostat se ke vzájemně přijatelné dohodě a nastolit mezi nimi vztah smíru a spolupráce,“ objasnila garantka konference Lenka Holá z pořádající právnické fakulty.

Nikdo neprohrává

V některých právních sporech je podle děkanky Milany Hrušákové forma mediace nejvhodnější formou řešení. „Jde například o spotřebitelské spory nebo konflikty, které se týkají rodiny. V těchto případech je mediace výhodnější než soudní řešení sporu. Nikdo tam totiž neprohrává,“ doplnila děkanka.

Olomoucká konference se věnuje mediaci v kontextu práva a společnosti, profesi mediátora i aplikačním oblastem. Širokému spektru témat je přizpůsobena struktura programu ve třech sekcích s praktickými ukázkami mediačních technik. Pozornost bude směřovat také k zákonu o mediaci, který byl přijat právě před rokem. „Mediace se tak stala legitimní metodou řešení konfliktů v České republice a jistou variantou soudního projednávání,“ doplnila Holá.

Na konferenci i přes Skype

Nejdůležitějším rysem olomouckého odborného setkání je jeho komparativní a průřezový charakter napříč obory. „Potkávají se tady nejen právníci, ale také lidé, kteří se mediací zabývají teoreticky i prakticky, z pohledu právního, psychologického nebo z hlediska aspektů, které se týkají politické či školské mediace,“ uvedl prorektor Michal Malacka. Ve svém příspěvku se zaměřil na aktuální otázky mediace v českém a evropském srovnání.

Kromě něj dnes s hlavními referáty vystoupili také profesor Univerzity v Grazu Sascha Ferz, který se zaměřil na využívání mediace v rakouském a českém prostředí. Mezi zahraničními hosty přivítali organizátoři také významnou osobnost slovenské a evropské mediace Vladimíra Labatha z Univerzity Komenského v Bratislavě. Součástí programu je i Skype konference, která zprostředkuje přednášku amerického mediátora a zakladatele transformativní mediace Joea Folgera.

Pro uspořádání druhého ročníku konference se fakulta rozhodla na základě příznivých ohlasů, které zaznamenalo setkání před dvěma lety. Připomíná ho kolektivní publikace Mediace a možnosti využití v praxi, která vychází právě v těchto dnech.

Druhý ročník mezinárodní konference Mediace 2013. Cesta ke spolupráci a smíru bude pokračovat zítra jednáním v odborných sekcích.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.