Maďarský odborník radil studentům před právnickou soutěží

Odborník na mezinárodní obchod István Erdős (vpravo) si pro soutěžící připravil interaktivní přednášku.
Foto: Eva Hrudníková
čtvrtek 17. září 2015, 11:00 - Text: Eva Hrudníková

Ostré „zahřívací“ kolo před celosvětovou soutěží v simulovaném soudním jednání mají za sebou studenti olomoucké právnické fakulty. Příprava na prestižní klání měla podobu interaktivní přednášky. Tým sedmi studentů, kteří budou Univerzitu Palackého reprezentovat, si ve středu vyslechl cenné informace, rady a zkušenosti Istvána Erdőse z budapešťské univerzity.

Soutěž „Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot“ se zaměřuje na mezinárodní obchod a arbitráže. Pravidelně se jí účastní na 300 studentských týmů z celého světa. „Pořadatelé zveřejní zadání – konkrétní případ - na začátku října. Samotné finále, v podobě simulovaného soudního procesu, se uskuteční na jaře ve Vídni,“ řekla Miluše Hrnčiříková z katedry mezinárodního a evropského práva. Pod jejím vedením se studenti zapojují do tohoto klání již deset let.

Simulovaný soudní proces a náročnou sedmiměsíční přípravu na něj si před dvěma lety vyzkoušel student Václav Pravda. Pro letošní ročník se zhostí úlohy poradce olomouckého týmu. „Soutěž mě velmi rychle naučila například právní angličtinu nebo pracovat v kolektivu. Získal jsem spoustu odborných i osobních zkušeností,“ vzpomněl Pravda, posluchač 5. ročníku.

Zastupovat Univerzitu Palackého se tentokrát chystají Lenka Chmielová, Anna Pyciaková, Tomáš Břach, Tomáš Lozinčák, Vojtěch Vaněk, Vojtěch Bělka, Lenka Shánělová.

Odborník na mezinárodní obchod István Erdős zavítal na právnickou fakultu v rámci programu Erasmus.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.