Letní škola práva přilákala studenty z více než 20 zemí

Vloni účastníci letní školy zavítali i do Ústavu soudního lékařství a medicínského práva.
Foto: Jan Hudáč
pondělí 4. července 2016, 07:30 - Text: Eva Hrudníková

Jméno Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci skloňovali už i na Filipínách. Až tam se totiž dostala pozvánka na „Summer ELSA Law School 2016 on Medical Law“, která včera začala. Druhý ročník letní školy pořádá olomoucká pobočka spolku studentů práv ELSA (The European Law Students´ Association) ve spolupráci s právnickou fakultou. Diskutovat nad aktuálními otázkami medicínského práva přijelo do Olomouce šestatřicet studentů z více než dvaceti zemí.

Právě počet a pestrost zemí, ze kterých dorazili účastníci, je pro organizátory důležitá. „Už když jsme školu zakládali, brali jsme ji jako jeden ze způsobů, jak univerzitu a fakultu zviditelnit a ukázat světu. Chtěli jsme, aby se o nás vědělo, a to se daří,“ řekl za pořadatele Daniel Pospíšil, prezident olomoucké ELSA. Do Olomouce tak zamířili studenti například z Ruska, Velké Británie, Španělska, Nizozemska, Turecka, Švýcarska, Řecka, Dánska nebo Albánie. Organizátorům přišlo bezmála sto přihlášek, přijet ale mohl zhruba jen každý třetí zájemce. „Nechceme dělat přednášky pro sto lidí. Stavíme na interaktivní výuce, diskuzi, práci na konkrétních případech, proto je pro nás ideální počet přes třicet studentů,“ vysvětlil Pospíšil.

Zaměření Summer Law School zůstává stejné jako loni – medicínské právo. „Podobně specializovaných letních škol je ve světě pomálu. V konkurenci podobných mezinárodních setkání tak můžeme vyniknout,“ vysvětlil Daniel Pospíšil. Účastníci se letos mohou těšit na odborné bloky zaměřené na farmaceutické právo či na problematiku reversu. Mluvit se bude také o kmenových buňkách z pohledu právně etického nebo o klecových lůžkách. Právě poslední zmiňované téma si pro studenty připravuje Maxim Tomoszek, proděkan olomoucké právnické fakulty. Tým přednášejících doplní Lucia Madleňáková z domácí fakulty, dva experti z Polska a dva čeští odborníci na medicínské právo – Ondřej Dostál, který je členem významných českých i zahraničních organizací zabývajících se zdravotnickým právem (World Association for Medical Law, European Association for Health Law) a Matěj Stříteský z projektu Férová nemocnice Ligy lidských práv.

Do Olomouce přijela i Petra Jelínková z brněnské Právnické fakulty Masarykovy univerzity, a to již podruhé. „Vloni jsem se přihlásila kvůli tématu. Před rokem nabízely výuku zdravotnického práva pouze dvě školy, a to právě v Olomouci a v Soluni. Dostala jsem se na obě, ale vybrala jsem si Olomouc, jelikož mi byla bližší konkrétní témata přednášek,“ řekla studentka 5. ročníku práv s tím, že to byla její první zkušenost s letní školou. „Byla jsem tu velmi spokojená. Na to, že se jednalo o první ročník, byla organizace výborná. Přivítala jsem i možnost srovnávání přístupů k jednotlivým tématům z pohledu různých zemí. Vloni, hned po skončení, jsem věděla, že se přihlásím i na další ročník, pokud zůstane v Olomouci téma zdravotnického práva,“ dodala Petra Jelínková.

Studenti se nebudou v Olomouci tento týden jen učit. Čeká je i bohatý doprovodný program s „národním večerem“, kdy budou mít účastníci prostor představit ostatním kolegům svou zemi, s projížďkou na Ololodi, prohlídkou města nebo s LaserGame. „Snažili jsme se udělat program maximálně zajímavý jak po stránce odborné, tak po stránce doprovodné. Bylo by skvělé, kdyby se někdo z účastníků do Olomouce vrátil třeba v rámci Erasmu nebo se přímo přihlásil ke studiu našich programů v angličtině,“ dodal prezident ELSA.

Druhý ročník Summer Law School začal v neděli a potrvá týden.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.