Letní škola práva nabídla francouzský a český pohled na otázku menšin

Jednou z přednášejících na letní škole byla Marie-Elisabeth Baudoin, odbornice na ústavní právo.
Foto: Eva Hrudníková
pondělí 28. září 2015, 07:00 - Text: Eva Hrudníková

Aktuální problém a dva právní pohledy na něj. Český a francouzský. Přesně to nabídla účastníkům Česko-francouzská letní škola práva, která se minulý týden konala na Univerzitě Palackého. Její sedmý ročník připravila právnická fakulta spolu s Université d´Auvergne z Clermont-Ferrand. Pořadatelé letos zvolili téma - Právní aspekty postavení menšin ve vztahu k většině.

„Vždy se snažíme vybrat obecnější, ale zároveň aktuální téma. Formou přednášek a workshopů pak problematiku srovnávat z pohledu české a francouzské právní úpravy,“ uvedl za organizátory Pavel Bureš z katedry mezinárodního a evropského práva. Během pěti dnů se v roli přednášejících vystřídali Pavel Bureš a Martin Kopa z katedry ústavního práva. Ten například pro svou přednášku zvolil problematiku romské menšiny v Česku. Francouzskou stranu zastupovaly Marie-Elisabeth Baudoin, odbornice na ústavní právo, a Isabelle Moulier, expertka na mezinárodní právo veřejné.

Letní školy se může účastnit vždy deset studentů z každé z partnerských univerzit. Absolventi získávají diplomy podepsané děkany spolupracujících fakult.

Sérii přednášek ve francouzštině a angličtině si vyslechla i studentka Kateřina Flegrová. „Jsem už na třetím ročníku. Organizátoři pokaždé najdou zajímavé téma. Zopakuji si tu teoretické základy, které znám ze školy, ale hlavně máme velký prostor pro diskusi, vyjádření vlastního názoru. Líbí se mi, že řešíme zajímavé případy z praxe,“ zhodnotila týden posluchačka 5. ročníku olomouckých práv. Přidanou hodnotou celé akce jsou nová česko-francouzská přátelství. Řada mladých Francouzů zůstává na fakultě několik měsíců v rámci programu Erasmus.

Česko-francouzská letní škola práva je výsledkem dlouhodobé spolupráce olomoucké právnické fakulty s Université d´Auvergne, Ecole de droit. Za českou stranu se na ní od počátku významně podílí Leona Černá, vedoucí katedry jazyků. Partnerství obou univerzit trvá přes patnáct let. Zahrnuje jak studentskou spolupráci, tak má i významnou rovinu vědeckou. Vzniklo tak již několik úspěšných společných projektů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.