Konference o ochraně lidských práv přilákala přes čtyřicet mladých vědců

Mezi účastníky byli jak studenti magisterských oborů, tak doktorandi.
Foto: Eva Hrudníková
čtvrtek 12. května 2016, 08:00 - Text: Eva Hrudníková

Více než čtyřicet mladých vědců hostila Právnická fakulta Univerzity Palackého. Přilákal je premiérový ročník mezinárodní studentské konference Ochrana lidských práv v rámci Evropské unie. Jednodenní odborné setkání pořádalo tento týden Jean Monnet Centre of Excellence při olomoucké právnické fakultě.

Význam vědeckého setkání při jeho zahájení podtrhla účast rektora a proděkanky pro vědu a výzkum. „Konference je pro naši fakultu důležitá proto, že zatímco vědeckých konferencí akademických pracovníků organizujeme několik za rok, těch studentských stále mnoho není. Účastníkům přeji hodně úspěchů a budu se těšit, že je tato činnost nadchne natolik, že se s některými z nich sejdeme za pár let jako s našimi novými kolegy –  akademickými pracovníky a vědci,“ řekla na úvod proděkanka Blanka Vítová.

Jean Monnet Centre of Excellence zorganizovalo konferenci v rámci svého projektu podpořeného Evropskou komisí. „Zavázali jsme se připravit tři konference. Začali jsme právě touto studentskou,“ vysvětlila Naděžda Šišková vedoucí centra a předsedkyně organizačního výboru konference. Současně přiznala, že ji příjemně překvapilo, kolik studentů zareagovalo na výzvu a přihlásilo se. Vedle posluchačů „domácí“ fakulty prezentovali svou vědeckou práci studenti z Právnické fakulty Masarykovy Univerzity v Brně, Právnické fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích a z Panevropské vysoké školy v Bratislavě.

Mezi účastníky byli jak studenti magisterských oborů, tak doktorandi. „Nalákalo mě téma konference, které úzce souvisí s mou disertační prací. Je to má první účast na konferenci. Přijela jsem si pro zkušenosti a jsem moc spokojená,“ uvedla Veronika Miková, doktorandka z košické fakulty. Pochvalovala si organizaci i úroveň vědeckého setkání.

Organizátoři ocenili výběr témat příspěvků. „Objevila se i témata, která zatím nejsou zpracovaná v odborné literatuře, ale reflektují současnou situaci. Pohledy a názory studentů byly mnohdy nové a neotřelé. Na některých účastnících bylo vidět, že již publikovali v odborných časopisech,“ zhodnotila Naděžda Šišková. Organizační tým zvažuje, že na úspěšnou konferenci příští rok naváže.

Jean Monnet Centre of Excellence v oboru evropského práva, které má celouniverzitní působnost, vzniklo na právnické fakultě na podzim loňského roku, a to díky grantu Evropské komise. Jeho úkolem je pořádat think-tank aktivity, včetně konferencí a kulatých stolů, uskutečňovat mezinárodní výzkum a zajišťovat výuku. V Česku jde o ojedinělou instituci zaměřenou na klíčové právní problémy Evropské unie.

Program konference, včetně jmen účastníků a názvů jejich příspěvků ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.