Kandidáti na děkana práv čelili desítkám otázek

Kandidáti na děkana právnické fakulty - Zdenka Papoušková a Michal Bartoň.
Fotogalerie: Eva Hrudníková
čtvrtek 8. října 2015, 14:30 - Text: Eva Hrudníková

Nejprve si vylosovali pořadí, ve kterém vystoupí před členy akademické obce. Potom představili své programy a nakonec přes dvě hodiny odpovídali na desítky dotazů. Tak vypadala středeční diskuse akademiků a studentů se Zdenkou Papouškovou a Michalem Bartoněm, kandidáty na děkana právnické fakulty. Senátoři nového děkana pro funkční období 2016-2020 zvolí už za týden.

Kandidáti před zaplněnou aulou a diváky na streamu potvrdili shodu svých předvolebních tezí hned v několika klíčových momentech dalšího rozvoje fakulty. Oba kladou důraz na excelenci ve vědě a výuce, na internacionalizaci fakulty či podporu kvalitních pracovníků a studentů. Zdůraznili také důležitost reakreditace magisterského studia, která je v jejich volebním období čeká. A shodně vyzdvihli a ocenili práci současné děkanky Milany Hrušákové.

Kdo by mohl být proděkanem?

„Svých programových vizí chci dosáhnout dostatečnou zpětnou vazbou od studentů i akademiků, stabilizací na proděkanských resortech nebo podporou aktivních zaměstnanců. Chci také zvýšit transparentnost hospodaření a se všemi komunikovat slušně a věcně,“ řekl včera večer Michal Bartoň, z katedry ústavního práva a dlouholetý předseda fakultního senátu. Jeho protikandidátka, Zdenka Papoušková, nabídla například komunikativnost, vstřícnost a empatii. „Chci vytvořit fungující a prosperující fakultu rodinného typu. Tím však rozhodně nemám na mysli fakultu malého typu. Ale takovou, která drží při sobě a nabízí příjemné prostředí,“ zdůraznila Papoušková, současná proděkanka pro vědu a výzkum a doktorský studijní program.

Tým doc. JUDr. Michala Bartoně, Ph.D.:

doc. JUDr. Václav Stehlík, Ph.D., LL.M.
proděkan organizaci a rozvoj
doc. JUDr. Filip Ščerba, Ph.D.
proděkan pro studijní záležitosti
JUDr. Kateřina Frumarová, Ph.D.
proděkanka pro doktorské studium a rigorózní řízení
JUDr. PhDr. Robert Zbíral, Ph.D.
proděkan pro vědu a výzkum
JUDr. Pavel Bureš, Ph.D., D.E.A.
proděkan pro zahraniční záležitosti
JUDr. Ondrej Hamuľák, Ph.D.
proděkan pro komunikaci a vnější vztahy

 Zatímco Bartoň ve své prezentaci představil i svůj tým šesti proděkanů, Papoušková to udělala až po dotaze jedné ze senátorek. „Na rozdíl od kolegy uvažuji o pěti proděkanech. Místo proděkana pro vědu a výzkum nechávám zatím neobsazené. Chci o něm teprve jednat. Nevylučuji, že bych oslovila někoho z týmu docenta Bartoně,“ naznačila Papoušková.

Senát rozhodne ve středu

Široké spektrum otázek ze strany akademické obce pokrylo téměř všechny oblasti života na fakultě. Diskutovalo se o náročnosti studia, profilu absolventa, klinickém vzdělávání, kvalitě pedagogů nebo studiu v angličtině. „Oba kandidáti jsou na vysoké úrovni jak odborné, tak si jich cením i jako pedagogů. Podle mě rozdíl spočívá v tom, z jaké perspektivy na stejnou problematiku nahlížejí. Nechtěla bych být na místě senátorů a volit. Myslím, že to bude vyrovnaný boj,“ zhodnotila diskusi posluchačka 4. ročníku Ivana Poláchová.

Tým JUDr. Zdenky Papouškové, Ph.D.:

JUDr. Monika Horáková, Ph.D.

proděkanka pro organizaci a rozvoj (pro komunikaci)

JUDr. Maxim Tomoszek, Ph.D.

proděkan pro studijní záležitosti

JUDr. Olga Pouperová, Ph.D.

proděkanka pro doktorské studium a rigorózní řízení

zatím neobsazeno

proděkan pro vědu a výzkum

JUDr. Martin Faix, Ph.D., MJI

proděkan pro zahraniční záležitosti

O novém děkanovi rozhodne senát ve středu 14. října v 17 hodin. Hlasování bude tajné, může být až tříkolové, a ke zvolení je třeba získat nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů (tedy 8 z 15). V případě, že senátoři nevyberou žádného z uchazečů ani ve třetím kole, vyhlásí nové volby.

Současná děkanka Milana Hrušáková svůj mandát již obhajovat nemohla. Děkanský post opustí na konci ledna příštího roku, kdy vyprší její druhé funkční období.

Programy obou kandidátů ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.