Hledá se aktivní student, který rád jezdí na kole a chce nezištně pomáhat

Student právnické fakulty Jan Kohl jezdil jako doprovod dětí již před dvěma lety.
Foto: Ride2sCool
úterý 26. dubna 2016, 07:00 - Text: Eva Hrudníková

„Hledá se nadšený a aktivní student Univerzity Palackého, který rád jezdí na kole a je ochoten nezištně věnovat svůj volný čas dětem. Značka: Dobrý pocit zahřeje.“ Tak by mohl vypadat inzerát sdružení Ride2sCool, na kterém se podílejí pedagogové a studenti olomoucké univerzity. Sdružení právě nyní hledá studenty – dobrovolníky, kteří by od poloviny května a v červnu doprovázeli v Olomouci děti na kole do školy a ze školy.

Kritéria inzerátu splňuje například Jan Kohl, student třetího ročníku právnické fakulty. Úlohu průvodce si vyzkoušel již před dvěma roky, kdy se neziskový projekt v ulicích Olomouce zkoušel. A nyní je rozhodnutý zapojit se znovu. „Nejtěžší bylo ráno vstát, pak už to šlo samo,“ říká s nadsázkou Jan Kohl. Na kole jezdí od svých čtyř let a téměř všude. Doma ho nechává, jen když prší nebo mrzne. „Nápad se mi od začátku líbil. Věřím, že když se chytne, bude na kole do školy jezdit spousta dětí,“ říká budoucí právník. O své motivaci má jasno. „Stačí mít chuť dělat nezištně něco, co má smysl.“

Za sdružením Ride2sCool stojí Luděk Šebek a Jana Hoffmannová z katedry rekreologie fakulty tělesné kultury. „Před dvěma roky se uskutečnil pilotní běh projektu. Původně jsme mysleli, že na něj hned navážeme. Ale objevila se řada problémů. Od chybějících úložných prostor pro kola ve školách, přes složitost tvorby webové aplikace až po například legislativní zakotvení. S tím nám výrazně pomohli akademičtí pracovníci, předevšímVeronika Tomoszková, a studenti z právnické fakulty,“ naznačil Šebek.

Za poslední měsíce se podařilo projekt vyladit, zapojili se do něj ředitelé olomouckých základních škol, Centrum Semafor nebo místní městská policie. Aktivitu podporuje také vedení města. Jezdit na kole do školy s průvodcem budou moci od poloviny května děti ze dvou olomouckých škol – ZŠ Zeyerova a ZŠ sv. Voršily. V příštím školním roce by měly přibýt další.

A jak bude školní cyklodoprovod fungovat v praxi? Průvodci z řad univerzitních studentů každé ráno vyzvednou děti, které budou mít online rezervaci jízdy, na několika „zastávkách“ školního „cyklobusu” a doprovodí je do školy. Počítá se i se zpáteční cestou domů. Trasy budou v maximální míře využívat cyklostezky. Děti dostanou reflexní vesty a na kritických místech dohlédnou na jejich bezpečnost městští strážníci. Školáci také absolvují výcvik bezpečné jízdy v Centru Semafor.

Rezervační on-line systém je v závěrečné testovací fázi. „Zaregistrovaný rodič bude moci svému dítěti či dětem snadno a rychle z počítače nebo mobilního telefonu rezervovat jízdu nebo ji zrušit. Po převzetí dítěte na sběrném bodu obdrží rodič potvrzující zprávu a stejně tak bude informován, že dítě ukončilo jízdu a je ve škole,“ upřesnila Jana Hoffmannová. Cena jízdy nepřekročí cenu jízdného MHD.

Jezdit se bude ve zkouškovém období a dobrovolníkům z řad vysokoškoláků to umožní odstartovat zajímavě a aktivně den. „Odpolední jízda pak může opět přinést potřebné odreagování a pravidelnou dávku pohybu. Běžný studijní den tak dostane zajímavou strukturu a přidanou hodnotu v smysluplné pomoci dětem, které by na kole do školy jinak jezdit nemohly,“ je přesvědčená Hoffmannová. Přihlášení průvodců k jednotlivým jízdám bude probíhat on-line přes webovou aplikaci a každý si tak bude moci jejich počet modelovat podle svých možností.

Koho ze studentů nabídka dobrovolnictví zaujala, najde podrobnosti na internetové stránce sdružení nebo může napsat přímo koordinátorce projektu sarka.scool@gmail.com.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.