Francouzský pohled na právo a přímou volbu prezidenta

Přednáška Marie‑Elisabeth Baudoin z právnické fakulty Université d´Auvergne v Clermont-Ferrand.
Foto: Velena Mazochová
pátek 27. září 2013, 07:59 - Text: Velena Mazochová

Podíl občanů na demokratickém procesu srovnávali letos studenti na Česko-francouzské letní škole práva. Dnes končí v Olomouci. Její pátý ročník připravila právnická fakulta ve spolupráci s francouzskou Université d´Auvergne.

„Cílem je vždy nabídnout domácím frankofonním studentům týdenní vzdělávací blok na specifické téma, často s komparativním pohledem. Formou přednášek a workshopů je prezentována problematika z pohledu české a francouzské právní úpravy,“ uvedl proděkan právnické fakulty Pavel Bureš.

V průběhu pěti dnů se podílu občanů na demokratickém procesu ve svých přednáškách věnovali francouzští a domácí odborníci s cílem konfrontovat právní úpravu a zkušenosti zejména v oblasti přímé volby prezidenta republiky. 

Francouzskou stranu zastoupili Charles-André Dubreil a Marie-Elisabeth Baudoin z právnické fakulty Université d´Auvergne v Clermont-Ferrand. Ze českou stranu je doplnili olomoučtí pedagogové Tereza Skarková a Jaroslav Sovinský.

Sérii přednášek a workshopů má za sebou necelá dvacítka studentů. „Téma je zajímavé, v průběhu semestru mu byly věnovány přednášky z ústavního a evropského práva. Je to také příležitost procvičit si francouzštinu a seznámit se s francouzskými kolegy,“ vypočítala motivy své účasti na letní škole studentka čtvrtého ročníku Petra Vopálková. Do budoucna zvažuje studijní pobyt ve Francii.

Letní škola je vždy určena pro deset účastníků z každé z partnerských univerzit. Čeští účastníci jsou vybírání na základě výběrového řízení, které probíhá ve francouzštině. „Při něm mají obhájit svou motivaci, obecnou znalost problematiky a jazykové schopnosti,“ objasnil Bureš.

Česko-francouzská letní škola práva je plodem dlouhodobé spolupráce olomoucké právnické fakulty s Université d´Auvergne. Koná se pravidelně od roku 2009 střídavě v Clermont-Ferrand a v Olomouci. Její absolventi získávají diplomy podepsané oběma děkany spolupracujících fakult.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.