Francouzské odbornice si odvezly podklady pro své vědecké práce

Doktorandka Laurianne Allezard stihla i přednášet olomouckým studentům.
Foto: Eva Hrudníková
pátek 25. prosince 2015, 08:00 - Text: Eva Hrudníková

Konzultace hned s několika olomouckými odborníky na ústavní a mezinárodní právo, rešerše ve fakultní knihovně nebo přednášku pro studenty. To měly na programu dvě zástupkyně Université d´Auvergne z Clermont-Ferrand, které v závěru zimního semestru navštívily Právnickou fakultu Univerzity Palackého. Získané podklady využijí ve svých vědeckých pracích.

Proděkanka École de droit de l’Université d’Auvergne Marie-Elisabeth Baudoin, odbornice na ústavní právo, pracuje na výzkumu nazvaném Aplikace evropské úmluvy o ochraně lidských práv v českém a francouzském právním kontextu. Výsledkem bude kapitola v odborné francouzské publikaci, která s největší pravděpodobností vyjde i u nás. Doktorandka Laurianne Allezard si zase přijela do Olomouce pro poznatky ke své práci „Identita“ v ústavním pořádku České republiky. Ve své doktorandské práci srovnává ústavní právo 48 států. „Konzultace byly pro nás velmi přínosné. Potřebovaly jsme upřesnit řadu konkrétních věcí, a to se nám podařilo,“ zhodnotila pracovní návštěvu Marie-Elisabeth Baudoin. Na jejich výzkumu se podíleli například Jiří Jirásek, Maxim Tomoszek a Martin Kopa z katedry ústavního práva nebo Pavel Bureš z katedry mezinárodního a evropského práva.

Prosincová pracovní návštěva byla další aktivitou v rámci dlouhodobé spolupráce olomoucké právnické fakulty s Université d´Auvergne, Ecole de droit. Za českou stranu se na ní od počátku významně podílí Leona Černá, vedoucí katedry jazyků. Partnerství obou univerzit trvá sedmnáct let. Zahrnuje jak zmiňovanou vědeckou rovinu, tak studentskou spolupráci. Díky ní se daří pořádat i Česko-francouzskou letní školu práva. V září se konal v Olomouci její sedmý ročník.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.