Fakulty pořádají konferenci. Chtějí tak ovlivnit pohled na uprchlickou krizi

Konference chce ovlivnit pohled Čechů na uprchlickou krizi.
Ilustrační foto: Kristýna Erbenová
pátek 30. října 2015, 12:00 - Text: Eva Hrudníková

Právnické fakulty Univerzity Palackého a Univerzity Karlovy spolupořádají konferenci na aktuální téma – Uprchlická krize a Česká republika. Diskutovat se bude 12. listopadu v prostorách pražské univerzity. Záštitu nad setkáním převzali předseda vlády Bohuslav Sobotka a děkani obou právnických fakult.

Konference nabídne debatu nad právní stránkou problematiky uprchlictví a nad možnostmi, které právo pro její řešení nabízí. „Chceme shrnout základní body mezinárodního, evropského a českého práva, a poskytnout právní rozbor v současnosti diskutovaných témat spojených s uprchlictvím a migrací z úst těch, kdo se jimi dlouhodobě zabývají. Debata bude cílena i na širší kontext souvislostí tématu a lidskými právy a věnovat se budeme i možnostem řešení,“ nastínil hlavní pořadatel za Univerzitu Palackého Martin Faix z katedry mezinárodního a evropského práva. Právo totiž již dnes odpovídá například na otázky spojené s tím, komu má a komu nemá být udělena ochrana. Zda je možné lidi, kteří přicházejí v současné uprchlické a migrační vlně, navracet a kam. Zda a jak je možné zavřít hranice nebo jak má vypadat integrace.

Organizátoři konferenci rozdělili do tří bloků. Po úvodním příspěvku bude vždy následovat panelová diskuse. Za mikrofon se jako řečníci postaví experti z Česka, Belgie, Rakouska a Maďarska. Přednášky prezentované v anglickém jazyce budou tlumočeny. „Konference není určena jen akademické veřejnosti. Právě naopak, cílí zejména na politické elity jako takzvané decisionmakers, tedy osoby ovlivňující a vytvářející postoje České republiky. Rovněž cílí na média, které mají na formování názorů Čechů k migrační a uprchlické problematice zásadní vliv,“ zdůraznil Faix. Za Právnickou fakultu Univerzitu Karlovy je hlavní spoluorganizátorkou Věra Honusková, uznávaná odbornice na migrační a uprchlickou problematiku. Kvůli omezené prostorové kapacitě je nutné, aby si zájemci místa předem rezervovali. Přihlásit se musejí nejpozději do 1. listopadu na e-mailovou adresu martin.faix@upol.cz.

Prestiž této mezinárodní konference podtrhuje fakt, že se uskuteční díky podpoře, kterou oba hlavní organizátoři Martin Faix a Věra Honusková získali ve výběrovém řízení od Tokijské nadace (Ryoichi Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund). Tato nadace zavedla v roce 2013 program podpory aktivit bývalých stipendistů, které směřují k pozitivním změnám společnosti a napomáhají porozumění mezi lidmi. Od založení programu uspělo se svou žádostí celosvětově pouze devět projektů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.