Fakulta opět otevřela právní poradnu, problémy klientů řeší studenti

Poradna sídlí v přízemí budovy A právnické fakulty.
Foto: Eva Hrudníková
pondělí 19. října 2015, 07:00 - Text: Eva Hrudníková

Je pondělí, kolem třetí hodiny odpoledne. Na chodbě v přízemí právnické fakulty postává hlouček lidí. Tři senioři a jedna mladá dívka. Ta drží složku dokumentů. Společně čekají, až na ně přijde řada. Všichni si nezávisle na sobě přišli pro bezplatnou radu, pro pomoc. Najdou ji v kanceláři Studentské právní poradny.

Kancelář začala po prázdninové pauze opět přijímat klienty. Do nového akademického roku navíc poradna vstupuje s novinkou. Poprvé od svého založení nabízí pomoc i v oblasti trestního práva. Do její činnosti se v tomto semestru zapojí na padesát studentů. Zvládnout by chtěli přes sto případů.

Novinka? Trestní právo

 „Naše poradny se doposud zaměřovaly na tři právní oblasti – spotřebitelské, správní a civilní právo. Nově jsme do agendy zařadili trestní právo. Poradíme například těm, kteří přemýšlí o podání trestního oznámení. Nemůžeme však poskytovat poradenství ve věcech, které vyžadují účast právního zástupce,“ řekla k novince vedoucí kanceláře Studentské právní poradny Lucia Valentová. Škála právních případů, s nimiž se studenti setkávají, je pestrá. „Lidé nás nejčastěji žádají například o pomoc s vypořádáním společného jmění manželů, s oddlužením. Zabýváme se dopravními přestupky nebo nekalými praktikami při podomním prodeji,“ vyjmenovala Valentová.

Kancelář poradny je otevřena v průběhu semestru čtyři dny v týdnu – od pondělí do čtvrtka.  „Klienty budeme přijímat do naplnění kapacity. Další si musejí počkat zase až na letní semestr,“ upřesnila Valentová. Zájemci o pomoc musejí do kanceláře přijít osobně. „Student, který má právě v kanceláři službu, si je vyslechne a založí spis. Potom případy přidělujeme supervizorům a od nich putují ke studentům,“ nastínila Valentová.

Řešení je na klientovi

Posluchači právnické fakulty pracují ve dvojici a za semestr se zpravidla dostanou k pěti případům. Na jejich práci odborně dohlíží supervizoři, kterými jsou pedagogové fakulty nebo spolupracující advokáti. Se studenty jsme ve velmi úzkém kontaktu, celý případ spolu podrobně diskutujeme na pravidelných schůzkách,“ vysvětlila supervizorka Klára Hamuľáková z katedry soukromého práva a civilního procesu. Výsledkem společné, často několikaměsíční práce je právní rada či analýza situace. O způsobu řešení pak rozhodne klient sám.

Už podruhé během svého studia se do práce poradny zapojuje Nela Markusíková „Pro mne představuje poradna nejen příležitost získat praktické zkušenosti, ale také možnost reprezentovat fakultu. Možnost ukázat, co vše mi studium dalo, a touto cestou pomoci lidem, kteří se ocitli ve velice problematických životních situacích. Kladné reakce a vděčnost našich klientů dokazují, že to děláme dobře,“ řekla posluchačka 4. ročníku.

Studentská právní poradna je volitelný předmět pro vybrané studenty třetího a vyšších ročníků. V moderní podobě funguje od roku 2006. Je součástí Centra klinického právního vzdělávání, které vede Maxim Tomoszek. V minulém akademickém roce budoucí právníci bezplatně řešili 218 případů. Do agendy poradny nespadá poradenství v oblasti korporátního a restitučního práva.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.