Erik Best a Robert Zbíral diskutovali se studenty práv o amerických volbách

Diskusi o amerických volbách si nenechalo ujít přes dvě stě studentů.
Foto: Eva Hrudníková
čtvrtek 3. března 2016, 15:30 - Text: Eva Hrudníková

Vystihnout současnou náladu Američanů a vysvětlit, proč právě republikán Donald Trump září v prezidentských primárkách. Především o to se včera snažili komentátor a vydavatel Erik Best a politolog Robert Zbíral v zaplněné aule právnické fakulty. Jako hosty diskuse na téma amerických voleb si je pozval studentský spolek Nugis Finem.

Přestože předvolební průzkumy zatím nejvíc věří demokratce Hillary Clintové, nejčastěji skloňované jméno během debaty bylo Donald Trump. Právě rozporuplný magnát totiž nepřestává překvapovat svými kontroverzními výroky a válcuje své soupeře.

Hosté včerejší diskuse se shodli, že jeho úspěch vychází ze stavu současné americké společnosti. „Trump má obrovskou výhodu. Našel způsob, jak oslovit frustrované a nespokojené Američany. A to je téměř každý,“ řekl Erik Best, Čechoameričan, který vyrůstal v republikánské rodině. Jeho slova potvrdil i Robert Zbíral z katedry politologie a společenských věd právnické fakulty. „Ani já se nedivím, že někdo jako Trump může pobláznit Ameriku. Ta je totiž stejně rozdělená a nehomogenní jako Evropa, ať už ekonomicky nebo sociálně. Trumpovi nahrává i současný systém výběru kandidátů,“ reagoval Zbíral, který strávil v USA skoro dva roky. Podle něj dnes ve volbách uspějí kandidáti, kteří jsou osobnostně něčím výjimeční, třeba i negativně. „Trump se nestydí, pokud lže, nemá morální zábrany. Z tohoto hlediska samozřejmě není budoucnost nijak veselá, ale my to máme v Česku úplně stejné. Politik, který chce něco slušně vysvětlit, chce nabídnout program, působí nudně a nemá u voličů šanci.“

A co když Donald Trump skutečně vyhraje volby? Erik Best je přesvědčen, že v roli prezidenta bude mírnější a obklopí se schopnými lidmi. „I kdyby snad jako prezident pobíhal po Bílém domě s kufříkem s jadernými kódy, věřím, že mu nikdo nedovolí rakety odpálit,“ doplnil s nadsázkou Zbíral.

Erik Best se během diskuse dotkl i rasové otázky, mluvilo se o rodině Clintonových, o volebním systému nebo dalších republikánských kandidátech. Došlo také na několik dotazů z publika.

Středeční debata byla druhou, kterou v letošním akademickém roce připravil spolek Nugis Finem. V zimním semestru se v aule právnické fakulty diskutovalo o vlivu médií na uprchlickou krizi. Hosty tehdy byli šéfredaktor Respektu Erik Tabery a Michal Bartoň z katedry ústavního práva.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.