Důstojnost? Manželé by si neměli před lidmi stahovat kalhoty

Jedna z dočasných rodin při řešení kvízu.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 27. března 2014, 14:42 - Text: Martin Višňa

Musí být nevěsta při sňatku celá v bílém? Co je to konkubinát? A mohou si rodiče osvojit i dospělého jedince? Na tyto otázky po včerejší přednášce z oblasti rodinného práva už nyní dokážou odpovědět posluchači Dětské univerzity.

Se základními rodinněprávními pojmy a situacemi děti seznámila Kamila Bubelová, vedoucí katedry teorie práva a právních dějin na právnické fakultě. „Když jste sem šli, možná jste si říkali, že to bude nuda, že v právu nebudou žádné pokusy, jako jste měli minule při fyzice. Ale to je zásadní omyl. V právu se také dělají pokusy, životní pokusy,“ přivítala malé vysokoškoláky Bubelová.

Během krátké přednášky se děti například dozvěděly, co znamená žít na psí knížku nebo jaké jsou zákonem stanovené účely manželství, přičemž ze strany dětí padla zajímavá definice lidské důstojnosti jako „image, kdy manžel své manželce nemůže třeba na oslavě stáhnout před ostatními kalhoty“.

Poté se malí vysokoškoláci rozdělili do „rodin“, dočasné rodiče jim dělali studenti práv. V rodinách řešili jednoduché i záludné otázky rodinněprávního kvízu. Zcela bez chyby jej zvládli Petrákovi. „Kluci jsou sice zlobivci, ale na druhou stranu jsou hrozně chytří,“ uvedla na adresu svých dočasných synů budoucí právnička Anna Petráková.

Synové Matěj a Jirka si tak jako první mohli za odměnu vybrat z nejrůznějších knih. Rebel Jirka sáhl po publikaci o tancích, Matěj si domů odnesl knihu s názvem 1000 důvodů, proč se netrápit láskou. „Dám ji sestřenici,“ okomentoval výběr.

Příští středu malí vysokoškoláci zavítají do Moravského divadla, kde pro ně profesorka Eliška Sovová z lékařské fakulty připravila přednášku o chůzi a její důležitosti. Děti přitom mají přijít v maskách souvisejících s nějakým charakteristickým způsobem chůze.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.