Dříve vyslovené přání nejlepší seminárkou

Vítězem soutěže byl vyhlášen Pavel Čvančara (druhý zleva).
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 26. září 2013, 12:49 - Text: Velena Mazochová

Pavel Čvančara zvítězil v soutěži studentů prvního ročníku právnické fakulty v soutěži o nejlepší seminární práci. Úspěšní autoři včera dostali ceny na první přednášce předmětu Úvod do studia.

Vítězná práce s názvem Právní úprava dříve vysloveného přání odkazuje na novinku v oblasti českého zdravotnického práva. „Smyslem institutu dříve vysloveného práva je umožnit pacientovi vyslovit do budoucna závazné pokyny ohledně své léčby v případě, že by se v důsledku svého zdravotního stavu nebyl schopen vyjádřit k léčebným úkonům,“ objasnila členka hodnotící komise Veronika Tomoszková.

Vedle výběru aktuálního tématu ocenila hodnotící komise odbornou úroveň seminární práce. „Nespokojil se s pouhým popisem nového právního institutu, ale rozebral jej z pohledu českého mezinárodního práva a upozornil na nedostatky české právní úpravy,“ zdůraznila Tomoszková.

Pro autora vítězné práce znamená první místo především výrazné povzbuzení. „Velkým úspěchem byla už sama nominace. Ocenění od akademických pracovníků je pro mne obrovská čest. Tématu se budu věnovat i v budoucnu, chci se přihlásit do studentské vědecké soutěže,“ prohlásil Čvančara.

Přihlášené práce posuzovala hodnotící komise složená z vyučujících jednotlivých seminárních skupin i studentů vyšších ročníků. Druhou cenu přisoudila seminární práci Tomáše Mackovíka s názvem Institut zneužití práva při stavbě komunikace II/150. Na třetím místě se společně umístili Štefan Rehák s prací (Ne)zákonnost prodejů pozemků na Měsíci a jiných vesmírných tělesech, a Jan Hak, autor práce Postihování přípravy hospodářské trestné činnosti při zadání veřejné zakázky.

Nejúspěšnější autoři dostali diplomy a mimořádná stipendia ve výši pět, tři a jeden tisíc korun. Studentskou cenu a odměnu tisíc korun získala Zuzana Hejlová se seminární prací (Ne)dostatečná úprava stalkingu v právním řádu ČR.

Nominace do soutěže mohli podávat studenti sami nebo vyučující předmětu Úvod do studia, v jehož rámci posluchači seminární práce zpracovávají. „Mezi odevzdanými pracemi jsou často velmi podařená díla, která by bez okolků mohla být kvalitním základem pro diplomovou práci nebo sama o sobě stála za publikování,“ zhodnotila Tomoszková.

Soutěž seminárních prací studentů prvního ročníku magisterského oboru Právo se na právnické fakultě konala už podruhé. Hodnotící komise vybírala z dvaceti soutěžních prací, což představuje zhruba deset procent odevzdaných seminárek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.