Doktorand zaujal porotu. Z mezinárodní právnické soutěže veze bronz

Davidu Kopalovi se daří i ve fakultních kolech studentské vědecké soutěže. Uspěl již několikrát.
Foto: Velena Mazochová
středa 16. září 2015, 09:00 - Text: Eva Hrudníková

Bronzová příčka. Takový úspěch si přivezla Univerzita Palackého z Bratislavy. Minulý týden se tam konalo československé finále právnické soutěže o nejlepší studentskou práci. Porotu zaujala studie Davida Kopala, doktoranda z katedry mezinárodního a evropského práva, v níž rozebíral vybrané rozhodnutí německého Ústavního soudu. Prestižního klání se účastnilo celkem pět reprezentantů olomouckých práv. Ti vzešli z fakultního kola, které se pořádá každoročně pod názvem Monseho studentská vědecká soutěž.

David Kopal se představil v sekci doktorských studijních prací. „Řešil jsem vztah Soudního dvora Evropské unie a německého Ústavního soudu, zda má přednost evropské právo před německou ústavou. Vybral jsem si rozhodnutí spolkového soudu, které se týkalo finanční krize. Došel jsem k závěru, že německý soud jednal v rozporu s principy práva Evropské unie,“ vysvětlil Kopal. Svou práci nazval Outright monetary transactions rozhodnutí Spolkového soudu aneb Kdo skutečně jedná „ultra vires“.

Třetí příčka je pro mladého doktoranda motivací do budoucna. „Jsem rád, že jsem důstojně reprezentoval svou univerzitu. Umístění beru jako ocenění pro sebe i fakultu. Navíc to byla zajímavá zkušenost pro můj osobní rozvoj a budoucí uplatnění,“ dodal Kopal. Konzultantem jeho práce byl proděkan Ondrej Hamuľák. „Doufám, že tento úspěch bude impulzem pro ostatní studenty k zapojení se do podobných soutěží,“ řekl Hamuľák.

Olomouckou fakultu v bratislavském finále dále reprezentovali Tomáš Grygar, David Baroš, Jan Pinkava a Zdeněk Červínek.

Porotci si letos vyslechli přes šest desítek příspěvků. Příští ročník tradičního klání se uskuteční v Praze.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.