Do Olomouce se sjeli čeští a slovenští právní romanisté

Česko-slovenská konference.
Foto: PF UP
pondělí 28. dubna 2014, 12:28 - Text: Velena Mazochová

Tématu recepce římského práva v Evropě byla věnována konference právních romanistů z Česka a Slovenska, která se konala o víkendu v Olomouci. Pořadatelskou štafetu šestnáctileté tradice každoročních odborných setkání letos převzala olomoucká katedra teorie práva a právních dějin.

„Recepce římského práva v Evropě je fenomén procesu, který dosud nebyl komplexně zpracován,“ zdůvodnila vedoucí pořádající katedry Kamila Bubelová výběr ústředního tématu. Jeho rozpracování jsou věnovány jednotlivé konferenční bloky zaměřené na recepci římského práva v barbarských zákonících, ve středověku a v moderním právu.

Recepce římského práva zahrnuje jeho oživení a využívání v praxi. „Jde o využití institutů římského práva v moderních právních řádech, jejich přizpůsobování a obnovování. Příkladem může být obnovení některých institutů římského práva v právu českém od účinnosti nového občanského zákoníku, požívacího práva - římský ususfructu, které byl v předchozích desetiletích z právního řádu vyřazeno a nyní opět vráceno,“ upřesnila Bubelová.

Katedra se v roli pořadatele setkání právních romanistů představila už potřetí. V roce 2001 se olomoucká konference zaměřila na otázky diskriminace v římském právu, v roce 2008 se věnovala tématu Res – věci v římském právu.

Tradice římskoprávních konferencí se odvíjí od rozdělení Československa na začátku devadesátých let, kdy se slovenští a čeští odborníci dohodli na pravidelných každoročních setkáních. „Jejich smyslem je prezentovat pracovní výsledky a vždy se zaměřit na jedno užší téma,“ doplnila Bubelová.

Letošní konference se konala v prostorách cyrilometodějské teologické fakulty a přilákala čtyřicet účastníků. Přihlášené příspěvky budou vydány jako monotematická příloha fakultního časopisu Acta Iuridica Olomucensia.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.